Zdravlje usne šupljine utječe na puno više od samog osmijeha

| Beauty |

Instagram/@oliviaculpo

Svi znamo koja je važnost pranja zubi najmanje dva puta dnevno, redovnog čišćenja zuba, izbjegavanja pretjeranog četkanja i redovnih posjeta stomatologu, kako zbog oralne higijene, tako i zbog održavanja bijele boje zubi.

No, jeste li svjesni da održavanje zuba i desni u dobrom stanju štiti i naše opće zdravlje?

Učestalo je vjerovanje da su povlačenje desni, pojava karijesa, plombe i loš zadah glavne posljedice zanemarivanja zuba, ali istina je da je zdravlje naše usne šupljine važno za opću dobrobit.

Nedavna istraživanja pokazala su da oralne infekcije, posebno parodontitis, poznat kao bolest desni, mogu utjecati na pojavu niza kroničnih bolesti, posebno Alzheimerove bolesti.

Jedna je studija pokazala da postoji povezanost između bolesti desni, bakterija u ustima i bolesti srca. Naime, krvarenje desni čine vjerojatnije da bakterije uđu u krvotok i rašire se po cijelom organizmu. Nadalje, statistika pokazuje da otprilike polovica odraslih osoba starijih od 30 godina ima neki oblik parodontalne bolesti.

Veza između oralnog i općeg zdravlja je značajna. Prema jednoj grani holističke medicinske prakse čak 65 različitih oralnih bolesti može se pojaviti na sedam anatomskih mjesta u ustima, a njihovo liječenje zagovara postupke četkanja zubi,  struganje jezika i grgljanje, sve što možete obaviti kod kuće.

Nadalje, krvarenje desni može biti simptom prehrambenih problema, posebno manjka vitamina C, a suhoća i pucanje u kutovima usta mogu biti posljedica nedovoljne razine vitamina B 2, obično poznatog kao riboflavin.

Sirova, crvena usta mogu biti pokazatelji stresa, a gladak, crvenkast jezik može signalizirati anemiju ili lošu prehranu.

Kako biste se ispravno brinuli o zdravlju svoje usne šupljine obratite pažnju na 3 ključna dodatka.

Koenzim Q10 koji opskrbljuje stanice potrebne za ozdravljenje i rast desni. Zatim, vitamin C s bioflavonoidima za pospješivanje ozdravljenja krvavih desni i usporavanje stvaranja plaka te na posljetku, vitamin A u obliku emulzije za liječenje tkiva desni.

Dakle, sljedeći put kada perete zube, sjetite se da to ne činite zbog biserno bijelih zuba, već zbog vlastitog općeg zdravlja.