Iako nutricionisti savjetuju da dnevno jedemo najmanje 400 g voća i povrća kako bismo povećali i ojačali imunitet, to nije uvijek lako postići. Većina ljudi poseže za čašom soka prije nego za svježim voćem. Osim sokova od jabuke, naranče i breskve, na koje smo uglavnom navikli, danas se lako mogu nabaviti i sokovi od egzotičnog voća. No, da li jedna čaša soka može zamijeniti porciju svježeg voća i je li ta zamjena dovoljno dobra? Ugljikohidrati iz prirodnog voćnog šećera u sokovima, koji se deklariraju kao 100 posto voćni, osiguravaju organizmu energiju. U prilog tome ide i činjenica da su čak, kaloričniji sokovi koji ne sadrže šećer, zato što im se usljed nedostatka vlakana i drugih važnih komponenata voća, povećava šećer. Nutritivna vrijednost sokova ovisi o nekoliko čimbenika: od toga kako su pripremljenii, koliki je postotak voća, kao i činjenice jesu li im dodani vitamini ili neki konzervansi.
Sokovi pomažu i u zaštiti od određenih bolesti. Dokazano je da brusnice povoljno djeluju na zdravlje urinarnog trakta kod žena, a kako se svježe brusnice ne mogu baš lako nabaviti, sok od brusnica odlična je zamjena.
Na kraju dolazimo do zaključka - kad god možete jedite svježe voće, a kada želite popiti čašu soka – ili ga napravite sami od svježeg voća ili izaberite i kupite onaj na čijem pakirnju stoji oznaka 100% prirodan. Uživanje će biti potpuno!