Zašto stavljamo maskaru otvorenih usta?

| Beauty |

Instagram/ @benefitcosmetics

Možda ste primijetili da svaki put kad stavljate maskaru imate smiješni izraz lica: glavu malo nakosite, približite se ogledalu kao da želite ući u njega i, najvjerojatnije, otvorite usta.

Taj izraz lica koji imate kad stavljate leće, tuš ili maskaru je bizarna “uvrnutost”, u rangu kihanja od jakog svjetla ili zaraznog zijevanja. Zašto imamo potrebu otvoriti usta kad se nešto približava našem oku? Definitivnog odgovora nema, ali znanost ima prilično zanimljivo i prilično razumno objašnjenje.

Da bismo razumjeli to otvaranje usta kad stavljamo maskaru, moramo znati nekoliko činjenica o anatomiji naše glave. Mišići koji su odgovorni za otvaranje i zatvaranje usta zovu se lateralni pterigoidni mišići, i njima upravlja centralni “put” kojim nadražaji idu kroz naše tijelo, od trbuha do mozga, poznat kao trigeminalni živac. Mišić koji podiže i spušta gornje kapke kontrolira okulomotorni živac.

Trigeminalni i okulomotorni živci se nalaze jako blizu u moždanom stablu. Najrealnija teorija kojom se objašnjava taj poriv otvaranja usta kad stavljate maskaru je da se te, “žičice” ukrste. Kad aktivirate okulomotorni živac, signal aktivira i trigeminalni živac, i otvorite i oči i usta u isto vrijeme.