Zašto nastaje hiperpigmentacija i kako je spriječiti?

| Beauty |

 

Hiperpigmentacija je poremećaj na koži koji nastaje zbog prekomjernog stvaranja melanina na određenim područjima naše kože, a manifestira se u obliku tamnih mrlja.

Kada su melanociti, stanice koje proizvode melanin, previše stimulirane, one proizvode previše pigmenata. Glavni uzročnik tome, iako ne i jedini, jest sunce. Ono potiče stvaranje melanina, zbog čega i ljeti imamo preplanuli ten. Povećana koncentracija melanina može se pojaviti u epidermisu – vanjskom sloju kože, dermisu – srednjem, dubljem sloju kože, ili u oba sloja istovremeno.

Prvenstveno je važno odrediti uzrok hiperpigmentacije. Danas postoje lijekovi i tretmani koje vam može preporučiti dermatolog, poput kemijskog pilinga ili tretmana laserom. Međutim, takvi su tretmani vrlo često skupi i neugodni. S druge strane, postoje kozmetički preparati za njegu kože s aktivnim sastojcima koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina te posvjetljuju kožu i sprječavaju nastanak novih tamnih mrlja.

Instagram/@marianna_hewitt

Bilo da hiperpigmentaciju liječite dermatološkim tretmanom ili koristite prirodne proizvode, u oba slučaja vrlo je važno hidratizirati kožu. Dobar proizvod koji sadrži prirodnu hijaluronsku kiselinu, pomoći će aktivnim osvjetljivačima da budu još učinkovitiji.

Kako bi što uspješnije spriječili pojavu hiperpigmentacije, važno je dobro poznavati tip kože koji imamo i sve njegove prednosti i nedostatke. U slučaju genetske predispozicije i hormonalne neravnoteže, ne možemo puno utjecati. Ali, ono što svakako možemo učiniti je štititi svoju kožu od štetnih UV zraka. Osobe sklone hiperpigmentaciji, moraju cijele godine nanositi zaštitne kreme sa SPF faktorom. Preporučuje se minimalno faktor 20, a ako ste direktno izloženi suncu, onda je 50 najbolji izbor.