Zašto je važno redovno koristiti balzam za kosu?

| Beauty |

Instagram/@lovisabarkman

Svi težimo savršenoj kosi i želimo da bude što glađa, mekša, bez zapetljanja i bez frizica.

Nepotrebno je napomenuti da je nanošenje regeneratora mjera protiv daljnjeg oštećenja i lomljenja kose te da se prednosti kondicioniranja mogu činiti beskonačnim.

No u vrijeme kada su nas potiču da peremo kosu sve manje i manje, ne možemo se ne zapitati je li naša kosa dovoljno hidratizirana?

Osim gustoće i teksture, svatko od nas ima svoj jedinstveni tip kose. Valovita, tanka, krhka ili suha, ravna, gusta ili svilenkasta kosa, postoji puno varijacija.  Povrh svega toga, morate u obzir uzeti i svoje navike stiliziranja kose, kemijske tretmane, izlaganje suncu, filtriranje vode, prehranu i sve druge čimbenike koji utječu na zdravstvenog stanja naše kose.

Razumljivo je teško odrediti pravu formulu za njegu kose, no bez obzira na to s čim radite, balzam za kosu ne bi trebalo zaobilaziti.

Balzam za kosu je štitnik za naše vlasi. Njegova je svrha pomoći u borbi protiv svih vanjskih prepreka.

U nastavku pročitajte koliko biste puta tjedno trebali koristiti balzam za kosu, ovisno o vašem tipu kose.

Tanka kosa

Ako su vam pramenovi tanki, ali imate tonu kose, želite biti sigurni da koristite regenerator za kosu svaki drugi dan. Primarna briga s vašim tipom kose je izbjegavanje zapetljanja.

Važno je toliko često nanositi balzam za kosu jer je to, za razliku od četke kojom trgate kosu, puno nježnije i bolje za vašu kosu. Kako bi izbjegli dodatno pucanje kose češljajte se pod tušem dok se nanosite balzam na vaše krajeve.

Nemojte preskakati balzam za kosu, već ga pokušajte na svoju kosu nanositi 2 do 3 puta tjedno i zapamtite da ga nanositi trebate samo na krajeve svoje kose ni i na vlasište.

Gusta kosa

Debljim pramenovi potrebna je tona  hidratacije, tako da kondicioniranje igra vrlo važnu ulogu u zdravlju vaše kose i treba je koristiti svakodnevno. Čak i ako pokušavate smanjiti šamponiranje kose, isto pravilo se ne odnosi na regenerator,osim ako je vaš krajnji cilj suha kosa lomljivih krajeva.  Vaša gusta griva mora ostati hidratizirana, pa se svakako svakodnevno nanesite balzam.

Kosa tretirana bojom

Za kosu tretiranu bojom, predlažemo korištenje dubinskog tretmana za kondicioniranje 1 do 2 puta tjedno uz redovitu upotrebu regeneratora kako bi se kutikula kose obnovila iznutra prema van. Kosa koja je obojena ili izbijeljena ima povećanu  poroznost, što znači da vaša kosa apsorbira vlagu, ali je, zapravo, ne može zadržati.  Tretman za dubinsko obnavljanje  održavat će vaše pramenove mekanima i glatkim, a vaš svakodnevni balzam, održat će vašu boju.

Suha kosa

Suha kosa može biti rezultat prečestog stiliziranja toplinom ili reakcija na promjenu u klimi.  Balzam za kosu trebali bi koristiti svaki drugi dan, ali postoje i druge zaštitne mjere poput ulja, kreme ili spreja za dodatnu brigu o kosi nakon tuširanja. Također, htjet ćete raditi masku za duboko liječenje jednom ili dva puta mjesečno. Pridržavanje ovog koraka zadržat će vašu kosu na sjajnijoj strani i pružiti barijeru protiv isušivanja.

Kondicioniranje kose je ključni dio cjelokupnog zdravlja naše kose. Kada je u pitanju koliko često bi ga trebalo raditi, bilo da je riječ o  spreju kojeg ne ispiremo ili dubinskim tretmanima, pouka ove priče je što je moguće više.