Zašto je istezanje važno?

| Beauty |

Starenjem mišići postaju toliko napeti da otežano izvodimo određene pokrete. Aktivnosti koje ste nekada izvodili bez poteškoća, sada izvodite sve teže. Svakodnevno istezanje vam može pomoći. Istezanje je važno za osobe svih starosnih grupa, a jedna od najboljih prednosti istezanja je ta da ćete povećati nivo fleksibilnosti i time smanjiti rizik od nastanka različitih povreda. Neke od prednosti istezanja su:

Povećava fleksibilnost

Manjak fleksibilnosti povećava rizik od nastanka povreda zglobova, ligamenata i kostiju. Istezanje je odličan način da povećate nivo fleksibilnosti.

Poboljšanje cirkulacije

Istezanje potiče protok krvi u razne dijelove tijela i mišiće. Ovaj povećani protok krvi će tijelu omogućiti veći nivo hranjivih materija i ubrzati oporavak mišića nakon vježbanja.

Smanjenje bola u leđima

Napeti mišići leđa, zadnjice i kukova su vodeći uzročnici bolova u leđima. Svakodnevno istezanje vam u tome može pomoći.

Bolje držanje

Kako istezanje jača mišiće kralježnice, tako će popraviti i vaše držanje tijekom sjedenja i stajanja. Pravilno držanje će smanjiti učestalost bolova u leđima i vratu.