Zašto bi naša kosa mogla izgledati potpuno drugačije za 10 godina?

| Beauty |

Zašto bi naša kosa mogla izgledati potpuno drugačije za 10 godina?
Zašto bi naša kosa mogla izgledati potpuno drugačije za 10 godina?

Jeste li ikad primijetili kako vaša kosa izgleda malo drugačije nego kad ste imali, primjerice, 16 godina? Možda je nešto kovrčavija nego što je nekad bila. Ili možda tamnija ili grublja? Nema razloga za brigu - promjene na našoj kosi su normalna, prirodna pojava, zahvaljujući faktorima poput hormona, genetike ili jednostavno starenja.

Ali što ustvari možemo očekivati? U nastavku saznajte lude načine kako se naša kosa može mijenjati s vremenom!

1. NAŠA BOJA KOSE PRIRODNO TAMNI

Naravno, sijeda kosa je poznata promjena koja se događa na kosi. Genetika (ne stres!) i korištenje hidrogen peroksida igraju veliku ulogu u tome kad i koliko brzo će se to dogoditi. Ali možda niste znali da se osim gubitka pigmenta u kosi, čak i nijansa može promijeniti s vremenom - što također možemo zahvaliti genetici. Kosa s vremenom tamni, što je možda i razlog zašto više nemate platinum plavu kosu kakvu ste imali kao dijete.

2. KOSA MOŽE POSTATI FRČKAVA

Česta je pojava da kosa postaje frčkavija ili kovrčavija tijekom godina. Iako se svi stručnjaci slažu kako je ovo učestala pojava, još uvijek nisu sigurni zašto do toga dolazi. Najlogičniji razlog su zapravo promjene u razini hormona zbog kojih dolazi do genskih promjena na kosi. 

3. TEKSTURA KOSE POSTAJE TVRĐA I SUŠA

Hormoni, sijeda i uništena kosa mogu je učiniti još grubljom i osušiti njen korijen zbog čega vam i mlada kosa raste upravo takvom. Dobra vijest je to da postoje male promjene koje možete učiniti svojim režimom kako biste se borili protiv ove pojave.  

4. VLASI GUBE GUSTOĆU

Osim gubitka kose (što se događa i muškarcima i ženama), svaka vlas može postati još tanjom - zbog nedostatka pigmenta i proteina (zbog čega je kosa gusta) tijekom vremena. 

5. VLASIŠTE GUBI ELASTICITET

Zdrava kosa započinje s dobro njegovanim vlasištem, koje postaje suše tijekom vremena, a samim time ubrzava se i proces starenja (i opadanja) kose. Istraživanje iz 2006. godine pokazalo je kako razlozi leže u genetici i hormonima, ali i mnogim vanjskim elementima poput zagađenog zraka i štetnosti sunčevih zraka.