Vodič kako ljeti zaštititi dječju kožu od sunca

| Beauty |

Ljeto, sunce, more, djeca, obitelj
Zaštitite se od sunca ljeti

Nakon što smo vam prije tjedan dana donijeli vodič kako pripremiti kožu za ljeto i sunce, danas vam donosimo vodič kako ljeti zaštiti dječju kožu od sunca. 

Svakodnevno se susrećemo s upozorenjima o tome kako odgovorno uživati na suncu i svi jako dobro znamo kako sebe trebamo štititi. No, što učiniti kako bismo zaštitili naše najmlađe od sunca? Zaštita djece od sunca je odgovornost roditelja, pa vas u suradnji s Eucerinovim stručnjacima savjetujemo na što trebate obratiti posebnu pažnju. U djetinjstvu se koža još razvija i stoga je osjetljivija na štetni utjecaj sunca. Dječja koža je tanja, pa je tako i podložnija dubinskom oštećenju stanica. Sustav pigmentacije je slabije razvijen nego kod odraslih i nije još razvijen vlastiti obrambeni sustav koji pomaže u obrani od UV zraka. Zato je vrlo važno zaštiti kožu u najranijoj dobi.

Ljeto, sunce, more, djeca, obitelj
Zaštitite se od sunca ljeti

Djecu je važno zaštititi i jer su mnogobrojne znanstvene studije pokazale povezanost pretjeranog izlaganja suncu u djetinjstvu i pojave karcinoma kože u odrasloj dobi. S obzirom da su djeca stalno u pokretu najizloženija su suncu. Svaki roditelj zna koliko je teško baš ljeti djeci objasniti zašto nije pametno se igrati vani ili kupati se kad je sunce najjače. Djeci je potrebno objasniti važnost zaštite od sunca i brige o sebi … dakako, koliko je to moguće s obzirom na njihovu dob. Kako bi to mogli, važno je da su roditelji upoznati sa svim činjenicama kako zaštititi djecu. U nastavku pronađite neka od najvažnijih pravla za zaštitu djecu od sunca.

Ljeto, sunce, more, djeca, obitelj
Zaštitite se od sunca ljeti
  • Nanijeti bogati sloj kreme 30 minuta prije izlaganja suncu i ponovno nanositi kasnije (svaka 2 sata ), osobito nakon kupanja i brisanja ručnikom, kako biste zadržali potrebnu razinu zaštite.
  • Novorođenčad i malu djecu nemojte izravno izlagati sunčevom svjetlu.
  • Djecu zaštitite šeširom, majicom i sunčanim naočalama, te proizvodom za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom.
  • Izbjegavajte izlaganje intenzivnom podnevnom suncu u vremenu od 11 do 17 sati.
  • Pri kupnji dječje odjeće obratite pozornost na istaknuti UPF (faktor zaštite od UV zraka) na deklaraciji. Takva tkanina je od pamuka i poliamida te gotovo u potpunosti spriječava prolaz UV zraka. Zapamtite kako tamna odjeća obično štiti kožu poput SPF faktora 4-5, dok mokra bijela majica uopće ne štiti kožu.
  • Ovih uputa je nužno pridržavati se i dok se djeca igraju u hladu i za oblačnih dana.
  • Uvijek pripazite da vaše dijete pije dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo na suncu.
  • Osim opeklina od sunca, sjetite se kako vrućine povećavaju mogućnost toplinskog udara, sunčanog udara ili dehidracije djece.
Ljeto, sunce, more, djeca, obitelj
Zaštitite se od sunca ljeti

Kod kupovine kreme za zaštitu odaberite onu:

 • koja je posebno formulirana za djecu, s visokim zaštitnim faktorom
 • koja je izrazito vodootporna
 • koja ne sadrži mirise i boje
 • koja ima visoku UVA/UVB zaštitu 
  Eucerin SUN Kids intenzivi losion za sunčanje za djecu s mikropigmentom, SPF 25, 150 ml, losion za zaštitu od sunca za djecu, SPF 50+, 150 ml i sprej za zaštitu od sunca za djecu, SPF 50+, 200 ml

Sve navedeno sadržavaju Eucerin SUN kids kreme koje u ponudi imaju intenzivi losion za sunčanje za djecu s mikropigmentom, SPF 25, 150 ml, a namjenjen je djeci starijoj od 6 mjeseci. Pogadan je za korištenje na atopičnoj koži što je i klinički dokazano te sadrži mineralne filtre za zaštitu, vitamin E koji ojačava i dekspantenol koji umiruje kožu. Ovaj intenzivni losio pogodan je i kod neurodermitisa te se lako nanosi. Iznimno je vodootporan, bez kemijskih zaštitnih filtara što smanjuje rizik pojave alergija te bez mirisa, boja i parabena, a preporučena maloprodajna cijena mu je 115,00 kn.

U ponudi je i losion za zaštitu od sunca za djecu, SPF 50+, 150 ml, koji jepogodan za dojenčad od 1. godine nadalje te za korištenje na atopičnoj koži što je klinički dokazano. Sadrži iznimno fotostabilnu UVA/UVB zaštita (koja je u skladu s EU normama i COLIPA metodom) s TINOSORB®S, licochalconom A i gliciretičnom kiselinom. Štiti od sunčevih opeklina, uz staničnu i DNA zaštitu smanjuje rizik od dugoročnog oštećenja kože uslijed djelovanja UV zraka, lako se nanosi, iznimno je vodootporan, bez mirisa, boja i parabena, ne sadrži PEG emulgatore, a preporučena maloprodajna cijena mu je 137,00 kn.

Osim dva navedena losiona, Eucerin nudi i sprej za zaštitu od sunca za djecu, SPF 50+, 200 ml koji jepogodan za djecu od 1. godine nadalje te je odličan za korištenje i na atopičnoj koži što je klinički dokazano. Također sadrži iznimno fotostabilnu UVA/UVB zaštita (koja je u skladu s EU normama i COLIPA metodom) s TINOSORB®S, licochalconom A i gliciretičnom kiselinom te štiti od sunčevih opeklina, a uz staničnu i DNA zaštitu smanjuje rizik od dugoročnog oštećenja kože uslijed djelovanja UV zraka. Lako se nanosi, iznimno je vodootporan, bez mirisa je, boja i parabena, a preporučena maloprodajna cijena mu je 154,00 kn.