Vježbe koje morate isprobati : Pet Tibetanaca

| Beauty |

Stare četiri tisuće godina i danas sačuvane u izvornom obliku, toliko blagotvorne da još nemaju ozbiljnu konkurenciju, pet poza ili Pet Tibetanaca su vježbe koje biste morali uvesti u svoj životni stil i ritam. Ne samo da istežu, podižu energetski nivo, stimuliraju žlijezde s unutrašnjim lučenjem i svih sedam čakri, već jačaju i imunitet i ni malo nisu zahjtevne. Za početak će vam za cijelu seriju trebati samo tri minute, a kasnije najviše 16.

1Stanite uspravno s rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti prema dolje, stopala su u ravnini ramena. Okrenite se za puni krug u smjeru kazaljke na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ako osjetite mučninu, a u početku hoćete, kada završite sva okretanja, stanite s ispruženim rukama i fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe osjećaj nelagode.

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz tijelo s dlanovima okrenutima prema podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 supnjeva) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. Kleknite ispravljenih stopala naslonjeni na prste. Neka koljena budu malo razmaknuta, a zdjelica u ravnini s leđima. Ruke položite na stražnjicu, a bradu spustite prema grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unatrag. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4. Sjednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a zdjelica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte koljena, glavu spustite prema podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sjedeći položaj.

5. Počnite ovu vježbu tako što pridržavate ijtelo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trokuta. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vrijeme izvođenja ove vježbe tijelo ne smijete spuštati na tlo.

Vježbe 5 Tibetanaca

Pravilo koje treba slijediti:

Najbolje je raditi vježbe ujutro, oko pola sata nakon ustajanja i prije doručka. Prvih sedam dana radite po tri ponavljanja svake poze. Zatim, drugi tjedan četiri, treći pet i sve tako dok ne dođete do broja 21. To je broj ponavljanja koji trebate poštivati dokle god radite Tibetance.