Vježba koja troši više kalorija od trčanja

| Beauty |


Ako želite izgubiti višak kilograma, ali i poboljšati vašu kondiciju sve što vam treba je uže za preskakanje. Ne morate ići u teretanu niti kupovati skupu opremu za vježbanje, potrebna vam je samo ova jednostavna stvarčica koja će vas usput podsjetiti na djetinjstvo i one dane kada ste uživali igrajući se preskakanja užeta.


Preskakanje užeta je zabavno, ali ono važnije je da ćete tom vježbom u deset minuta potrošiti kalorija koliko bi potrošili za pola sata trčanja, negdje oko 330 kalorija, dok bi trčeći potrošili 270 kalorija. Uz to, prednost preskakanja užeta je to da ne zauzima mnogo prostora pa svoj zabavni trening možete odraditi vani ili kod kuće uz muziku koja će vam dati malo ritma i poticaja za efikasniju, ali i zabavniju vježbu. Preskakanje užeta idealan je trening jer djeluje na mišiće ruku, nogu, leđa, trbuha, zadnjice i ramena.


Ako dugo niste preskakali uže, možda će vam trebati malo vremena da se prisjetite tehnike. Za početak, važno je da glavu držite uspravno te da ne gledate u pod, da blago savijete koljena i da držite laktove uz tijelo, pod pravim kutem. Kada savladate osnovni skok, možete se "igrati" te improvizirati skačući na jednoj nozi ili prekrižiti uže.