"Vampirski" lijek protiv ćelavosti

| Beauty |

Mnogi ćelavi muškarci učinili bi gotovo sve da ponovo imaju bujnu kosu. Ipak, najnoviji lijek mogao bi biti prilično bolan. Znanstvenici su uspjeli "vratiti" kosu pacijentima ubrizgavajući im injekcije njihove vlastite krvi u tjeme. Ovakav "vampirski" tretman stimulira nove matične stanice ispod kože, što pomaže ponovnom rastu kose, tvrde znanstvenici. Injekcije trombocitima bogate plazme (PRP), izvučene iz krvi pacijenata, već se koriste u borbi protiv starenja lica i ruku, piše Telegraph.

U posljednjem istraživanju Međunarodne fondacije za istraživanje kose, talijansko sveučilište u Bresciji i izraelski židovski sveučilišni medicinski centar su radili s 45 pacijenata koji imaju alopeciju areatu, koja pogađa oko dva posto populacije. Pacijentima su ubrizgavane injekcije u jednu polovinu glave. Nekima je ubrizgavan PRP, nekima tradicionalna steroidna krema, dok su ostali dobili placebo. Pacijenti su primali terapiju tri puta mjesečno, a rezultati su pokazali da su injekcije PRP-a dovele do znatnog rasta kose na ćelavim dijelovima. Znanstvenici se sada nadaju da će uspjeti razviti kremu, kako više ne bi morali koristiti igle. 

"Novi tretman mogao bi pomoći u gotovo svim uobičajenim problemima s kosom. Smatramo da ovako možemo izazvati ponovni rast kose kod ljudi s androgenom alopecijom i mislimo da je to trenutno najbolji dostupni tretman, pored operacije", izjavio je znanstvenik Fabio Rinaldi za Telegraph.