Smanjite znakove stresa na koži

| Beauty |

Već smo svi jako dobro upoznati s negativnim posljedicama stresa na naš organizam i cjelokupno psihofizičko stanje. I dok je veoma teško boriti se s dubljim efektima, znakovi stresa na koži mogu se ipak jednostavnije regulirati. Potrebno se samo pridržavati nekoliko osnovnih pravila i biti dosljedan. Neki od prvih znakova stresa na koži pojavljuju se na licu u obliku akni i prištića, osipa, preranih bora i finih linija. Pridržavajte se sljedećih savjeta i krenite u borbu protiv nepravilnosti na koži lica već danas!

Pronađite odgovarajuće proizvode

Kad smo pod stresom, cijeli organizam zahtjeva posebnu njegu i pažnju. Zato se potrudite pronaći proizvode koji odgovaraju konkretnim problemima s kojima se borite, a dobro bi bilo i da posjetite dermatologa koji će odrediti koji preparati odgovaraju vašoj koži. S obzirom na to da je koža u periodu konstantnog stresa posebno osjetljiva, izbegavajte veoma parfumirane i agresivne proizvode.

Budite dosljedni

Ovo je veoma važno! Ako ste već uspjeli pronaći proizvode za njegu kože koji vam odgovaraju i pomažu, potrudite se da ne preskačete njihovo korištenje. Pratite stanje kože svakodnevno i budite dosljedni s preparatima koji vam odgovaraju. Čak i ako ste jako umorni, nikako nemojte zaboraviti skinuti šminku svaku večer.

Spavajte dovoljno

Svake noći nam je neophodno šest do osam sati neprekidnog sna da bi naš organizam dobro funkcionirao. Međutim, u naročito stresnim periodima često ne možemo dobro spavati, a nedostatak sna izaziva još više stresa i to je začarani krug koji je veoma teško prekinuti. Probajte smanjiti unos kofeina, posebno u popodnevnim satima i počnite se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Ako nemate vremena za teretanu, šetajte do posla ili zaobiđite lift i uputite se stepenicama. Potrošnja energije će vam pomoći da zaspite, a optimalna količina sna je ključ za regeneraciju stanica i oporavak kože.

Voda, voda, voda!

Uvijek ta voda! Evo nekoliko razloga zašto je konkretno u stresnom periodu važno da ostanemo hidrirani: prvo, stres veoma utječe na bubrege, a kada bubrezi slabije rade, često dobivamo tamne kolutove i vrećice ispod očiju. Drugo, kada smo dehidrirani, bore djeluju dublje i primjetnije su, a da ne govorimo o tome kako nedostatak hidratacije, pogotovo u kombinaciji sa stresom, dovodi do nastanka novih bora! I na kraju, dobra hidriranost potiče dobru prokrvljenost kože, što dalje pomaže u borbi protiv nepravilnosti.

Izbegavajte alkohol

Ne morate zaboraviti na alkohol, tu i tamo neko pivce ili koktel neće vam uništiti kožu, ali nemojte pretjerivati. Čest je slučaj s ljudima koji vode stresan život da posežu za pićem kako bi se opustili i zaboravili na probleme, međutim pretjerano konzumiranje alkohola dovodi do dehidracije organizma pa onda i koža izgleda suho, mrtvo i isprano.