Trendovi u estetskoj kirurgiji za 2016. godinu

| Beauty |

Trendovi u estetskoj kirurgiji 2016. godini

Kako se godina bliži svome kraju, u svijetu estetske kirurgije počinje se govoriti o trendovima koji su obilježili ovu godinu, ali i o, što je mnogo zanimljivije, trendovima koji se očekuju u narednoj, ovom slučaju, 2016. godini. O njima se pričalo i na nedavno održanom „The Cutting Edge“ kongresu u New Yorku. Riječ je o kongresu koji je ove godine održan po 35. put te okuplja sve svjetski poznate i priznate estetske kirurge, poput dr. Sherrella Astona i Daniela Bakera.

Kada pričamo o modernoj svjetskoj plastičnoj kirurgiji i trendovima moramo isključiti kozmetike minimalno invazivne metode jer je euforija izazvana istima iza nas. Na nedavnom „The Cutting Edge“ kongresu bili smo svjedoci kirurške renesanse. Ponovno smo u eri kirurških zahvata kao zlatnog standarda, o čemu sam, kao jedan od sudionika kongresa, pričao. Uz sva postignuća i novitete moderne maksilofacijalne, estetske i plastične kirurgije, najviše je riječi bilo o trendovima koji će obilježiti iduću godinu.

Tako se procjenjuje da će se sljedeća godina biti godina manjih implantata grudi. Naime, u svijetu je sve češća pojava ugradnja manjih silikonskih implantata nego ugradnja većih. Prevelike grudi više nisu toliko popularne, a nastavit će se trend povećanja broja žena koje smanjuju svoje grudi. Tako će 2016. kod estetskih operacija oblikovanja i povećanja grudi pratiti staru poslovicu "manje je više".

Trend povećanja usana filerima nastavit će rasti i u sljedećoj godini, očekuje se rast od gotovo 50%. Mnoge se žene odlučuju upravo za ovakve i slične tretmane jer su rezultati vrlo brzo vidljivi, a zahvati su precizniji i manje invazivni. Povećanje ovakvih zahvata očekuje gotovo polovica svjetski priznatih plastičnih kirurga, a gotovo svi američki, pogotovo oni s ordinacijama u Los Angelesu.

Uz povećanje usana, očekuje se i veći broj zahvata kojima se oblikuje brada ili čeljust. Isto tako svjetski priznati kirurzi očekuje da će tijekom 2016. godine upravo brada i vrat biti dva područja na kojima se će napraviti najviše estetskih zahvata. Objašnjavaju to s činjenicom da je kultura selfija na društvenim mrežama toliko preplavila populaciju da svima postaje sve važnije kako izgledaju od vrata na gore.

Trendovi u estetskoj kirurgiji 2016. godini

No, nisu samo žene te koje se povlače s tom mišlju. Muškarci su također sve češći pacijenti estetskih kirurga. Upravo će taj trend, povećanih posjeta muškaraca, obilježiti 2016. godinu. Što se zahvata koje će tražiti tiče, također je riječ o zahvatima od vrata na gore, ponajviše oblikovanje brade i čeljusti.

Kirurgija je postala preciznija, manje agresivna. Instrumenti koje danas koristimo vrlo su sofisticirani, minimalno grubi prema tkivu i samim time je i oporavak danas znatno brži. Osim kirurgije u trendu su i konzervativne metode kojima možemo na neko vrijeme odgoditi kirurške zahvate ili nam one služe kao nadopuna kirurških zahvata. Radi se o hijaluronu, neurotoksinima i lipofilingu. Treba naglasiti da su one nadopuna, a ne nadomjestak kirurškim zahvatima. U Hrvatskoj raste broj žena, ali i muškaraca koji pomlađuju svoju kožu. Pomlađivanje kože aplikacijom filera, koji sadrže hijaluron, najkvalitetnija je i najbrža metoda pomlađivanja kože lica i vrata i za nju se najčešće odlučuju i pacijenti Poliklinike IMED.

Iako se očekuje da će Hrvatice i Hrvati više tražiti ovakve zahvate, može se očekivati da će pratiti i svjetske trendove estetske kirurgije. Ono što je svakako sigurno, ova će donedavno tabu tema i za žene, ali i za muškarce tijekom sljedeće godine doživjeti procvat i na nju će se gledati kao još jedan način uljepšavanja.