Trebate li koristiti kremu za sunčanje u zatvorenom prostoru?

| Beauty |

 

Instagram/@k.els.e.y

Iako se polako vraćamo normalnom životu i ne provodimo svaki dan u kući, dolazak lijepog i sunčanog vremena ipak zahtijeva adekvatnu njegu kože bez obzira na prostor u kojem boravimo. Iako je uvriježeno mišljenje da se kreme za sunčanje koriste samo na plaži, one su preporučljiv saveznik i u zatvorenom prostoru.

Tijekom nadolazećih mjeseci je potrebno steći naviku da krema sa zaštitnim faktorom uđe u vašu svakodnevnu upotrebu, a ne samo onda kada se spremate na ljetovanje.

Dermatolozi savjetuju da lice mažete i u zatvorenom prostoru, ne samo kada planirate boraviti vani. Prozorska stakla štite od UVB, ali ne i od štetnih UVA zraka koji mogu ostaviti loše posljedice na koži.

Neke od njih su smanjenje kolagena, pojava tamnih mrlja na koži, stvaranje bora i lica koje djeluje beživotno, a ako se pretjera s izlaganjem suncu, riskirate i rak kože.

Bez obzira na to sjedite li pored prozora u stanu ili uredu, jako je važno nanositi kremu za sunčanje. Kako je već navedeno, UVA zraci prodiru kroz staklo i utječu na prijevremeno starenje i opće zdravlje organizma.

No, razlog za uvođenje ove navike tijekom jutarnjih rituala njege je važno i zbog toga što krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu i od plavog svjetla kojeg emitiraju uređaji. Tu se prije svega misli na laptope, tablete i pametne telefone.

Iako ne postoje znanstveni podaci kako i u kolikoj mjeri plavo svjetlo šteti koži, potvrđeno je da se ono dovodi u vezu s usporavanjem proizvodnje kolagena. Plavo svjetlo također utječe na smanjeno stvaranje melatonina (hormon koji potiče san) i samim time nastaju poteškoće sa spavanjem.

Stručnjaci savjetuju da se koristi krema sa zaštitnim faktorom 30, a da vam u slučaju da sjedite pored prozora, prijeđe u naviku da je mažete svaka dva sata, odnosno jednako često kao kada ste van kuće.