Trebaju li se proizvodi za dnevnu i noćnu beauty rutinu razlikovati?

| Beauty |

Instagram/@chrisellelim

Igraju li različita dnevna i večernja beauty rutina presudnu ulogu za stanje kože pitanje je koje se često postavlja, a ako pitate stručnjake, rijetko ćete naići na jednoglasan odgovor.

No, svi su složni da su obvezna i redovna zaštita od sunca, temeljno čišćenje lica i obvezna hidratacija bez obzira na temperature i tip kože nužne, a benefiti redovnog praćenja ovih koraka su poznati diljem svijeta.

Jedna strana tvrdi da je neophodno razdvojiti dnevnu od noćne rutine njege lica, a drugi kako je razlika suštinski nebitna.

Neki čak tvrde da je u pitanju marketinški trik na kojem kozmetičke kompanije zarađuju ogromne svote novca.

Dakle, je li neophodno imati različite rutine ujutro i navečer?

Ukratko - da.

Potrebe kože se mijenjaju ovisno o dobu dana: koži je ujutro neophodna zaštita od UVA i UVB zraka, a u tijeku noći hranljivi sastojci koji služe za njezino obnavljanje, koje se odvija dok spavamo.

Proizvodi za noćnu njegu bogatije su teksture te sadrže više uljanih tekstura i emolijenata i često veću koncentracije retinola.

Tip kože je, također, bitan.

Naime, osobe s izrazito masnom kožom koja je sklona bubuljicama nemaju potrebe koristiti teške noćne kreme, mogu bez problema mogu koristiti dnevnu kremu, ali bez SPF-a.

S druge strane, izrazito suha koža zahtijeva težu kremu i u tijeku dana, ali uz dodatak SPF zaštitnog faktora i bez jakih koncentracija aktivnih sastojaka koji ju mogu učiniti fotosenzitivnom.

Imaju li različite rutine za dan i večer presudnu ulogu za stanje kože?

Uključiti dokazano efikasne sastojke u obliku u kojem ih koža može iskoristi je najbitnija stvar koja utječe na rezultate koji se postižu bilo kojom rutinom.

Isto tako, jako je važno znati kada se ti sastojci upotrebljavaju kako bi ostvarili sinergiju s osnovnim funkcijama kože i s time kako i koliko se oni mogu iskoristi.

Dakle, najbitniji su sastojci prilagođeni individualnom tipu kože, a zatim i to kada ih i kako koristimo.