Sve što trebate znati o celulitu

| Beauty |

U ovom periodu celulit je veoma aktualna tema o kojoj ćete pronaći mnoštvo savjeta, trikova, tretmana i preparata koji bi vam trebali pomoći da ga se riješite. Otkrivamo vam istinu o celulitu i zastarjele mitove u koje ne trebate vjerovati.

Mit: Samo debeli ljudi imaju celulit

Procjenjuje se da oko 98 posto žena ima celulit. Čak i najviše mršavice susreću se s ovim problemom pa i supermodeli kojima mnogi zavide na savršenoj koži. Iako dobitak na težini može dovesti do pojave celulita, to nije i njegov jedini uzrok. Dermatolozi tvrde da onih 2 posto žena koji nemaju celulit zapravo samo imaju deblju kožu.

Mit: Ako smršavite celulit će nestati

Iako se u borbi protiv celulita savjetuje zdrava prehrana, dosta sna i fizičke aktivnosti, to ne garantira da ćete se riješiti celulita. Ukoliko se riješite viška kilograma, riješiti ćete se i masnih naslaga ispod kože, ali ponekad mršavljenje nema takav efekt.

Mit: Kreme protiv ceulita su efektne

Sama po sebi krema neće uraditi mnogo kada je riječ o celulitu. Kreme stvaraju iluziju glatke kože i to je zapravo njihovo jedino djelovanje te samim time nisu djelotvorne kad je riječ o borbi s celulitom.

Dakle što možemo učiniti da bi eliminirali celulit?

Dermatolozi smatraju da UV zrake i pušenje mogu doprinjeti pogoršavanju celulita, jer oštećuju kolagen, elastčnost i debljinu kože. Iako ova teorija nije potvrđena, ne škodi da svom tijelu pružimo najviše što možemo te da izbjegavamo cigarete i pretjerano izlaganje suncu. Također, poželjno je izbegavati gazirana pića i bazirati prehranu na mediteranski način, s puno vlakana i dosta voća i povrća. Pijte dosta vode, u koju možete dodati limun kako biste povećali alkalnost. Vježbanje također može imati značajnu ulogu jer stimulira limfnu drenažu, kao i masaža dubokog tkiva.

Moderna estetska medicina ponudila je i rješenja u obliku kirurških intervencija, a postoje naznake da će se uskoro pojaviti i tretmani injekcijama koje će uništavati masti na vlaknima. Ipak, prije nego što se odlučite na takav radikalan korak, stručnjaci podsjećaju da celulit na bedrima, trbuhu i stražnjici nije ništa nenormalno te da celulit ne treba promatrati kao problem, iako se u današnje vrijeme ne smatra privlačnim.