Sve o kistovima: kistovi za tekući puder

| Beauty |

S lijeva na desno: Sigma F80, F82, Illamasqua foundation brush, Real techniques expert face brush, RT stippling brush, essence LE kist, Mac 187 i Sigma F50
S lijeva na desno: Sigma F80, F82, Illamasqua foundation brush, Real techniques expert face brush, RT stippling brush, essence LE kist, Mac 187 i Sigma F50

Većina nas je začetkom šminkanja vjerojatno prvo koristila ruke i neki se nikada iz straha prema nepoznatome ili navike ne odluče koristiti nešto drugo, no različitim kistovima za puder mogu se sa drugačijim kistovima postići različiti efekti.

Kistove svakako smatram higijenskim načinom nanošenja pudera (uz redovito pranje), napraviti ćete manje nereda, a i puderi su masne teksture, ako se nanose prstima uvuku se i pod nokte i pod teško ih je isprati. No, ako već ne odustajete od svoje metode moj prijedlog vam je da stavite kap po kap pudera na prste, a ne dlanove. 

Nikako nemojte nanositi puder u velikim količinama kao da se umivate ravnim pokretima nego malu količinu pudera stavite na kažiprst i srednji prst, te laganim kružnim pokretima prelazite dio po dio lica. Iduću kapljicu pudera dodajte tek kada prethodnu potrošite.
Nanošenje prstiju svakako ima možda svoju draž, bolje se proizvod utisne na lice, no nije ipak bas ni za svaki puder.

Prvi kist možda s kojim smo se susreli za nanošenje pudera je plosnati kist, većinom sintetički s kojim se puder nanosi u ravnim linijama, gore dolje, lijevo desno. Nakon pojave bockalice i raznih sličnih kistova, ovaj je nekako pao u zaborav barem kod znalca i ljubitelja kozmetike i kistova. Ovakvi kistovi nerijetko ostavljaju sitne tragove gdje se vidi smjer kojim smo kist povlačili, ne mora uvijek biti tako, naravno.

Osobno, ovakve kistove vise ne koristim za tekući puder. Koristila bih ga eventualno na način koji sam vidjela na jednom Illamasqua drop inu gdje se radio neki look sa početka 20.st te se kremasti puder tapkao te slagao sloj na sloj, no osim tako, za neko snimanje i slično, ne bih koristila zbog prevelikog oduzimanja vremena. Nekada ovaj kist koristim za nanošenje primera na lice klijentice.

Moram priznati da nakon pojave bockalice vise na nanošenje pudera ne gledam isto. Nije mi bilo jasno čemutakva halabuka, no morala sam ju imati. Moja prva bockalica je ujedno bila ni vise ni manje nego Mac bockalica. Razlika se odmah vidjela, odmah mi je bilo jasan izraz second skin ( ili, vaša koza samo bolja ) jer je efekt stvarno bio wow!

Bockalica je inače u originalu kist s prirodnom i sintetičkom dlakom, crno bijelih dlačica. Vrlo je specifična, vjerujem da vas je većina vas vidjela kako izgleda. Crne dlačice, prirodne su kraće, a kroz njih prodiru bijele, rijeđe i duže dlačice, te su one te koje imaju dodir s licem i raspoređuju puder po kozi.

Kako se koristi? Koristi se čvrstim i brzim kružnim pokretima, ne potpuno utisnuta na kozu nego vise kao perom da idete po licu.
To će dati vrlo lijep efekt licu, koza će izgledati ujednačeno no prirodno.

Nakon pojave bockalice uslijedile su i mini kistovi nalik bockalicama no sa kraćim i stisnutijim dlačicama te većinom potpuno sintetičkim dlačicama, no ovi kistovi su većinom ravno rezani, ali nerijetko su i zaobljene. Prvi moj ovakav kist je bio real techniques koji mi se na početku nije toliko svidio, a nakon njega nabavila sam i poznati Sigma f kist s gustim, ravno odrezanim kratkim sintetičkim dlačicama. Real techniques i Sigma su dosta različite, RT daje sličniji efekt kao sto se postiže s bockalicom dok Sigma osobno daje jače prekrivanje, iako to naravno ovisi o puderu koji se koristi.

Bockalice bi trebali umočiti sam u puder bijelim djelom jer će crne dlačice ispadati ako dođu u dodir s puderom.

Zaobljene mini bockalice su dlačicama jednake ravno rezanim no RT kist mi bolje odgovara za nanošenje rumenila nego pudera zato sto jako dobro izvuče boju i iz rumenila koja su teška za korištenje.

Kako se koriste: isto zapravo kao i bockalice, samo kist vam ne treba lebdjeti nad licem nego može potpuno "sjesti" na lice, također se koristi kružnim pokretima.

Iduće na listi su spužvice tj. beauty blender te njegove kopije. Lee je opsežno pisala o spužvicama i usporedbi različitih dok se ja još navikavam uopće na njihovo postojanje i korištenje. Ove jajaste spužvice mogu se koristiti mokre i suhe, kako sam ih ja na početku koristila, dok ih sada prvo navlažim te one nabubre. Iako ne preferiram spužvu jer doslovno upija proizvod, moram priznati da kada se koriste namočene te se umoče u puder, potrebna je vrlo mala količina da se pređe cijelo lice. Koristi se tapkanjem te jako lijepo pokriva i daje efekt sličan bockalici, no najveći problem kod njih je pranje, dugo traje i proizvod se teško izvlači iz spužvice.

Gdje nabaviti kistove?
U Hrvatskoj:
Bockalice- neki brandovi ih cak i imaju, iako još nemamo Mac, kod nas se primjerice od skupljih brandova mogu nabaviti Kanebo bockalica s kratkom drskom kojom je vrlo lako rukovati ali cijena je oko 350kn. ArtDeco ima bockalicu ali ne znam točnu cijenu, a također i Inglot koji je trenutno zatvoren, ali profesionalnu bockalicu primjerice možete nabaviti u Kryolanu.

Mini bockalice- essence je nedavno imao ravnu, roza bockalicu u svojoj limitiranoj kolekciji za nekih 25 kn, no nadamo se da će ih uvrstiti i u stalnu ponudu kad tad. U parfumerijama i drogerijama nisam bas viđala ovakve kistove, no ako zelite isprobati Sigma kistove, drži ih web shop Pink panda te su kod vas već drugi dan. Uvijek možete naručiti i s interneta, razno raznih shopova kao i službenih stranica.

Beauty blender- također essence, limitirana kolekcija, no opet, možete nabaviti Real techniques na Pink pandi ili na inozemnim web shopovima ili možete naci u Arena centru u Zg u H&M.

Plosnati kistovi- gotovo svaki brand koji ima kistove ih sadrži, ArtDeco, Make up factory.

Razlika između sintetičkih i prirodnih dlaka na kistovima
Bilo mi je rečeno da su sintetičke više higijenske, jer prirodna dlaka zadržava ljuskice kože, no mislim da tu ipak utječe znači koliko se za kistove brinete. Meni nije toliko bitno da li je prirodna ili sintetička, sintetičke su dakako cruelty free, a moram priznati da nakon dugo vremena opčinjenosti Illamasqua kistovima koji su sintetički, a u zadnje vrijeme više biram bockalice koje su miks jer više proizvoda povuče te se brže suše što mi puno znači. No, sve zavisi na kraju o kvaliteti iako je lakše koristiti sintetičke ili miks kistove zato što su tekući puderi masni, a sa sintetičkih kistova se masnoća lakše skida. 

Odlična prilika su svakako Zoeva kistovi koji u vrlo kvalitetni, a povoljni. Jedini problem je skupa poštarina, no ako vas se par skupi isplati se, a dođe za par radnih dana.