Super jednostavni načini za kompletan detox tijela

| Beauty |

Vrijeme je za detoksikaciju (čišćenje) organizma!
Vrijeme je za detoksikaciju (čišćenje) organizma!

Dosta vam je čajeva za detox, povrtnih sokova i gladovanja, ali i dalje biste htjeli očistiti organizam i na neki način "restartati" svoj kompletni tjelesni sustav? Razumijemo vaše brige. Pravi detox program je težak i zahtjevan, od vas se očekuje da pratite nutricionistički plan koji to ustvari i nije jer je vaša dnevna doza namirnica koje unosite u organizam svedena na minimum. U prijevodu, često ste gladni, mrzovoljni i slabi. Plus: često se, tijekom detoxa, predlaže odlazak na različite spa tretmane koji pospješuju učinak. Ako paralelno s tim odlazite na posao, fakultet ili brinete o obitelji - detox je praktički nemoguć!

Upravo iz tog razloga danas donosimo 8 super jednostavnih načina kojima možete napraviti kompletan detox tijela bez gore navedenih muka. Vjerujte nam, osjećat ćete se bolje no ikad, a s osnaženim imunološkim i probavnim sustavom spremna za novi, zdraviji početak.

1. Smanjite unos šećera

Sezonski detox dobar je način kako očistiti tijelo od toksina te tako ubrzati metabolizam i poboljšati svoje sveukupno zdravlje. Započnite sa smanjenjem količine šećera koju unosite u organizam - a to uključuje i med i melasu i umjetna sladila. Ako konzumirate više šećera, vaše tijelo mora proizvoditi više inzulina čime nepotrebno mučite gušteraču, a dugoročno ovakav način života može uzrokovati dijabetes, kronični umor, razvitak raka ili jednostavno višak kilograma.

2. Sve počinje od vode

Svako jutro popijte čašu vode s pola iscijeđenog limuna. Limun pomaže u rehidrataciji sustava te potiče probavu kako biste se što prije riješili otpada iz vašeg organizma. 

Voda s limunom
Voda s limunom

3. Pokrenite se!

Redovita tjelovježba potiče cirkulaciju u krvožilnom i limfnom sustavu. Također, ubrzat ćete probavni sustav, smanjiti razinu stresa u tijelu i osnažiti svoje tijelo. To je dokazana činjenica - ljudi koji više vježbaju imaju manje toksina u tijelu!

4. Konzumirajte puno čaja

Ne samo što je čaj pun antioksidansa nego i hidratizira vaše tijelo (pogotovo ako je biljni) te suzbija glad. To znači da su šanse prejedanja za vas puno manje, a kofein koji se nalazi u čaju puno je nježniji i blaži za vaše tijelo od onoga u kavi.

Zeleni DETOX čaj
Zeleni DETOX čaj

5. Jedite organsko

Raznolikost voća i povrća u prehrani trebao bi biti vaš glavni fokus - zajedno s cjelovitim žitaricama, grahoricama te manjom količinom orašastih plodova i sjemenka. Trebali biste jesti što više svježe, organske hrane jer u onoj procesuiranoj nedostaje nutrijenta koje vaše tijelo treba i traži. Tamno zeleno povrće, primjerice, puno je mikronutrijenta i imaju nisku kalorijsku vrijednost pa slobodno možete i pretjerati u njima.

6. Borite se protiv zagađivača iz okoliša

Ne zaboravite da su alergeni i zagađenje svuda oko vas. Posvuda su u zraku i u svakom trenutku mogu biti okidači za razvitak alergijskih reakcija. Ono što stručnjaci često predlažu jest redovito ispiranje nosne šupljine kako bi eliminirali nuspojave zagađenja u zraku koje mogu dovesti do poteškoća s disanjem.

Sauna
Znojenje u sauni

7. Znojite se u sauni!

Redoviti posjeti sauni mogli bi napraviti veliku razliku u oslobađanju toksina iz tijela - jer je znojenje jedna od glavnih stavki detoxa!

8. Dobar piling je pola posla!

Piling cijelog tijela i uljne masaže pomoći će vam u rješavanju toksina iz kože i osvježit će vašu cirkulaciju - uostalom, često zaboravljamo da je upravo koža naš najveći organ!