Superhrana za lakše mršavljenje

| Beauty |

 

Kako bismo uspjeli u ponekad mučnom procesu gubljenja kilograma, ključna je stvar izabrati ispravne namirnice i uvrstiti ih u svoj jelovnik. Dakle, znanje i informiranje je veliki dio tog pothvata. Kako je davno dokazano da izgladnjivanje, osim što predstavlja traumu za organizam, dugoročno ne donosi rezultate, moramo se okrenuti hrani koja će biti naš saveznik u mršavljenju i uz koju taj proces postaje lakši. Radi se o namirnicama koje su bogate vlaknima i ostalim nutritivnim vrijednostima, ali i koje su snažni antioksidansi. Dobra je vijest da nas takva "super-hrana" dugo drži sitima pa je manja vjerojatnost da ćemo posegnuti za nekim lošim varijantama, Izdvojili smo pet konkretnih prijedloga izvrsnih namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu bez obzira želite li smršaviti ili samo održavati zdravu težinu. 

Cvjetača

Cvjetača je zaslužila svoju titulu super namirnice iz više razloga. Radi se o povrću koje je izuzetno bogato fitonutrijentima koji su ključni u obrani tijela od raka. U cvjetači se nalazi i jako puno vitamina C i folata. Možete ju spremiti na bezbroj načina, a mi vam preporučamo juhu od cvjetače. Veoma ukusan i zdrav ručak nakon kojeg nećete biti gladni. 

Maslinovo ulje

Pogrešno je smatrati sve masti i ulja lošima i izbjegavati ih kad ste na dijeti. Činjenica je da nisu sva ulja loša i da su ključna za normalno funkcioniranje našeg organizma. Maslinovo ulje, štoviše može pomoći u mršavljenju jer je bogato polinezasićenim zdravim mastima poslije kojih nećete osjećati glad. Sadrži i važnu oleinsku kiselinu koja može pomoći u razgradnji masti u tijelu. 

Menta

Možda vam je čudno što se menta našla na listi, ali radi se o zaista nutritivno vrijednoj namirnici. Najbolje ju je uzimati u obliku čaja tako što svježu mentu jednostavno polijete vrućom vodom i pustite da odstoji nekoliko minuta. Bogati je izvor vitamina E koji je ključan u održavanju elastičnosti naše kože, a i njezina ljekovita svojstva su poznata od davnina. 

Cvjetača, maslinovo ulje i pepermint namirnice su koje će vam pomoći u mršavljenju
Cvjetača, maslinovo ulje i pepermint namirnice su koje će vam pomoći u mršavljenju

Šparoge

Omiljeno proljetno povrće krcato je vitaminima A,C,E, ali i B kompleksom. U prošlosti su ljudi šparoge koristili u liječenju reume i artritisa. Šparoge sadže i cink i druge minerale koji su dobri za našu kožu i koji pomažu u rješavanju tekućine iz našeg tijela. Zato je vrlo dobar izbor i kad ste u procesu mršavljenja. 

Divlji losos 

Osim što je bogat Omega 3 masnim kiselinama koje su esencijalne za naše zdravlje, a naročito rad srca, divlji losos sadrži i jako puno antioksidansa koji direktno pomažu u smanjenju sala u području trbuha. Omega 3 masne kiseline iz lososa podižu razinu inzulina u tijelu što pozitivno utječe na ubrzavanje metabolizma i sagorijevanje masti nakupljene oko trbuha.

Šparoge i divlji losos bogati su vitaminima i snažni su antioksidansi
Šparoge i divlji losos bogati su vitaminima i snažni su antioksidansi