Sport

Stres, stres i stres i kako ga se riješiti?

| Beauty |

Stres

Zasigurno ste nebrojeno puta čuli za pojam „manager stres“ ili „stres od posla“, zapravo, toliko je postalo popularno reći da ste pod stresom, da vas, ili više nitko ne doživljava ozbiljno, ili vam liječnik opće prakse piše bolovanje. No znamo li uopće definiciju pojma STRES, odnosno medicinsko objašnjenje nastajanja istog. Ili, što je još i važnije, znate li kako se nositi s ustanovljenim stresom i kako smanjiti ili otkloniti utjecaj istog.

Prema definiciji u Wikipediji, stres je skup nespecifičnih reakcija čovjekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja. Štetni faktori iz čovjekovog okruženja aktiviraju adaptacijski mehanizam u organizmu kako bi se organizam zaštitio uspostavljanjem ravnoteže sa sredinom. Iako je STRES  postao „popularan“ tek u 21. stoljeću, još davne 1936. Hans Selye je postavio teoriju prema kojoj do razvoja bolesti dolazi uslijed poremećaja ravnoteže u organizmu pod djelovanjem raznih vanjskih i unutarnjih čimbenika. Skupni naziv za bilo koji od tih čimbenika je stressor. Stressori proizvode agresivno djelovanje na organizam - stresorno djelovanje, a odgovor organizma naziva se stres-reakcijom. Pri poremećaju ravnoteže organizma obrambeni sustavi reagiraju prema vrsti stresora, ali adaptacijski sustavi reagiraju uvijek na isti način. Stres reakcija je neuro-endokrinog karaktera i manifestira se kao skup simptoma, poznatih pod imenom Selijev sindrom. Naravno, danas, kada mediji imaju megatronski utjecaj na živote ljudi cijelog planeta, stres dobija kolokvijalno značenje i često se laički tumači.

Faze stres-reakcije su:

 • faza alarma - šoka - kada se organizam suočava sa štetnim faktorom
 • faza rezistencije - kada organizam pruža otpor štetnom faktoru pri pokušaju uspostavljanja ravnoteže
 • faza iscrpljenosti - kada organizam iscrpljuje svoje snage u obrani od štetnog faktora i podliježe utjecaju istoga

Faktori koji uzrokuju stres su brojni i raznovrsni. Tako, to mogu biti fizički faktori: hladnoća, toplina, buka, vibracije, otrovi ili psihološki faktori poput velike odgovornost, poremećenih međuljudskih odnosa, vlastitih neuspjeha, očekivanja i slično.

Kako bi se smanjio utjecaj negativnih faktora, odnosno kako bi se smanjilo ili otklonio utjecaj istih trebalo bi se držati sljedećih regula:

 • identificirati i izbjegavati stresne situacije kad god je to moguće
 • ne potiskivati emocije - otvoreno plakati i pričati
 • energiju i potisnutu agresiju, prazniti kroz kontroliranu tjelesnu aktivnost, treningom, šetnjama u prirodi, vožnjom bicikla...
 • odvojiti dovoljno vremena za san - pokušati održati pravilan ritam spavanja
 • odvojiti vrijeme za opuštanje i relaksaciju - kroz masažu, kupke, uljepšavanje, čitanje
 • planirati i organizirati dnevne i tjedne obveze

Poznavajući vrlo dobro sve aspekte uzroka nastajanja STRESA i uspješnog tretiranja stresnog stanja organizma stručni tim Physio Sport & Beauty centra, oblikovao je i formirao LADY MANAGER ANTI-STRES FIT PAKET. Uz primjenu vrhunske tehnologije i terapije pokretom, na najbolji i najučinkovitiji način djeluje se na regeneraciju tijela i osobađanje svih toksina i neželjenih učinaka modernog života.

Na taj način Lady manager anti-stres fit paket postaje akumulator vaše energije, izvor vaše svježine, novi temelj vaše smirenosti - oblikovan kao najučinkovitija kombinacija različitih tretmana za dugotrajno održive rezultate. Oblikovani paket čini 10 tretmana od 90 minuta, ispunjenih zanimljivom kombinacijom sljedećeg sadržaja:       

 • Individualni EMS Xbody tretman 30 min
 • Anticelulitni tretman (vakuum RDT terapija & limfna drenaža) 30 min
 • Relax aromamasaža 30 min

EMS (ELEKTRO STIMULACIJA MIŠIĆA) (www.xbodytraining.com)

EMS je trening kod kojeg se redovite mišićne kontrakcije pojačavaju pomoću električnih impulsa.  Trening se sam po sebi može provoditi s više ili manje aktivnosti, s većom ili manjom dinamikom, različitim opsegom pokreta, kao i kroz izometriju i kroz izotoniju...

EMS treningom u samo 2 x tjedno po 20 minuta postižemo nevjerojatne učinke na zdravlje, razvijamo mišićnu snagu i oblikujemo tijelo. EMS učinak i napredak možemo vidjeti već nakon prvih 6 do 8 treninga, bez obzira radi li o početniku rekreativcu, fitness treneru ili profesionalnom sportašu. Iako je kod rekreativaca EMS trening sam po sebi dostatan, naša prednost u području istoga leži u činjenici da ga znamo i možemo kombinirati s drugim oblicima i formama treninga i terapija i na taj način još i više ubrzati i poboljšati trenažne rezultate.

X Body Shape

ANTICELULITNI TRETMANje kombinacija Vakuum RDT terapije i Limfne drenaže.

Vakuum RDT terapija je jedinstvena kombinacija pulsnog vakuuma i posebno oblikovanih aplikatora sa rotirajućim kuglicama koje stvaraju kružni kožni nabor, dok se istovremeno provodi masaža te povećava rastezljivost tkiva. Vezivno tkivo ponovno postaje elastično, koža je ponovno glatka, čvrsta i napeta bez traga celulita.

Limfna drenažaje neizostavan tretman svakog programa redukcije masnog tkiva i uklanjanja celulita. Njome se potiče optok limfe u tijelu i tako ubrzava uklanjanje toksina i otpadnih tvari iz organizma. Kolajući cijelim tijelom, limfa odnosi otpadne tvari i odlaže ih u limfne čvorove smještene u određenim zonama po tijelu koji služe kao filteri. Tijekom tretmana stimuliraju se upravo te zone...

Vakum terapija

RELAX AROMAMASAŽA je masaža koja uz pomoć esencijalnih individualno prilagođenih ulja ima ogromno djelovanje na raspoloženje i aktivno služi preventivi zdravlja i rejuvenaciji. Naime stres se u našem tijelu najčešće nakuplja u obliku napetosti, miogeloza sa blokadama cirkulacije koje su uzrokovane različitim faktorima. Sa ovom masažom možemo znatno reducirati bol i uspješno otkloniti napetost, obnoviti vitalnost i životnu energiju. Ona je dobra osnova za uspostavljanje dobre cirkulacije i limfnog toka, što je osnova za dobru detoksikaciju i izlučivanje toksina.

Aroma terapija

Ukoliko želite osvojiti dva puna tretmana iz Lady manager anti-stres fit paketa, pošaljite neko vaše pitanje vezano uz tretman VAKUUM RDT terapijom na info@physiosport.hr i osim odgovora možda baš vi osvojite dva tretmana iz Lady nabager anti-stres fit paketa.

Inače, Physio Sport & Beauty je novi i drugačiji centar koji sinergistički radi na polju rehabilitacije, kineziterapije, fizioterapije, osobnog treninga i estetike. Pristup klijentu je individualan sa cjelovitom uslugom na jednom mjestu, od analize stanja, funkcionalne dijagnostike, dijagnostike estetske forme, do definiranja vrste i oblika tretmana, kako u segmentu lokomotornog sustava tako i u području tretmana kože i potkožnog tkiva. 

Kompletnost usluge ovog centra podijeljena je u tri osnovna područja:

Aktivne terapije - proaktivna terapija, rehabilitacija, kineziterapija, fizioterapija

Estetski i relaksirajući tretmani - anticelulitni i tretmani mršavljenja, limfna drenaža, medicinske, sportska i antistres masaža, aktivne terapije protiv strija, bora i akni

Osobni fitness tretmani - EMS trening, Power Plate i TRX trening, Human Sport i Cardio Motion & Rehab trening

Bez obzira želite li na kontroliran i siguran način skinuti višak kilograma, dovesti svoje tijelo i zdravlje u formu, postići bolju kondiciju, oblikovati kritične zone, smanjiti ili izgubiti celulit, riješiti se akutnih i kroničnih bolova u leđima i vratu, osigurati si ugodnu i suvislu masažu, brže i kvalitetnije zacijeliti ozljede lokomotornog sustava, pripremiti svoje tijelo za mogući period neaktivnosti (pripreme za operativne zahvate) ili si osigurati kvalitetan postoperativni oporavak, rješenje ćete dobiti na jednom mjestu i to u PHYSIO · SPORT · BEAUTY centru.