Što vaša koža treba svakog dana?

| Beauty |

Zdrava, lijepa i glatka koža san je svake žene. Većina nas potroši gomilu novca na skupe kozmetičke preparate jer smo uvjerene da nam je baš ta krema, losion ili maska potrebna za našu kožu. Pogledajte što je zapravo neophodno našoj koži da bi bila zdrava i lijepa. 

Odmor i relaksacija

Jedna od najbitnijih stvari koje vaša koža treba je malo vremena za relaksaciju. Stalna opterećenost može ostaviti grube, umorne tragove na vašoj koži. Nedostatak sna, umor i stres prvi se na koži primjete. Zato izdvojite vremena za odmor i opuštanje te priuštite sebi toplu, mirišljavu kupku. Naspavajte se i odmorite pa će vaša koža biti mekša, opuštenija i duboko zahvalna.

Vježbanje

Možda ne mislite da vježbanje ima bilo kakve veze s vašom kožom, ali griješite. Dobar trening, održavanje forme i stalna fizička aktivnost daju vašoj koži zdrav i blistav sjaj. Samim time što se zateže koža postaje lepša i izazovnija. Koža je ogledalo njege i zdravog života, ne zaboravite to.

Voda
 
Sigurno ste dosad bezbroj puta čuli: voda je neophodna za zdravlje vaše kože! Ali nažaslost mnogi od nas to često zaboravljaju. Kožu moramo redovito hidrirati jer voda pruža sjaj, glatkoću i zdravlje koži. Podsjetite sami sebe da svakoga dana u svoj organizam unosete barem dvije litre vode (pogotovo ljeti!), hidrirajte kožu i napunite tkiva.

Čišćenje

Redovan piling kože je obavezan, jer koža zahtijeva uklanjanje dubinskih prljavština. To posebno vrijedi za kožu lica koja je stalno opterećena šminkom pa čak i ako niste našminkani, pred spavanje očistite kožu blagim pilingom. Tako ćete otvoriti pore i spriječiti širenje prljavština.

Zdrava prehrana

Zdrava i pravilna prehrana od vitalnog je značaja ne samo za vašu kožu, već i za zdrav um i zdravo tijelo. Pored antioksidansa neophodan je unos vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina kroz tri obroka dnevno. Hranljive materije koje unosimo putem prehrane pomažu našoj koži da zadrži vitalnost i vlažnost te sprečavaju oštećenja na koži. Neki ukusni prijatelji našeg organizma su morska riba, orasi i zeleno, lisnato povrće.