Što ustvari označava jačina SPF-a

| Beauty |

Što označava jačina SPF-a?

Svi već znamo kako bez kreme sa zaštitnim faktorom ne smijemo izaći iz kuće, a kamoli se izlagati suncu. Na dijelove tijela koji su konstantno izloženi suncu, a poglavito na lice, kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi svaki dan odnosno potrebno ju je uvrstiti u svoju svakodnevnu skin care rutinu.
Postoje razne jačine SPF-a. Tako na policama drogerija možemo naći kremu sa zaštitnim faktorom 10, 15, 20, 30, 50 ili pak 100. No znate li što te brojke uopće označavaju to jest koje je njihovo značenje?

Što označava jačina SPF-a?

Jačina SPF-a ustvari označava koliki vremenski period vas krema sa zaštitnim faktorom štiti od štetnih sunčevih zraka. Nezaštićeni odnosno bez kreme sa SPF-om na suncu možete provesti pet minuta prije nego što ćete početi crveniti, a sa zaštitnim faktorom to se vrijeme produljuje. Produljuje se proporcionalno SPF-u kojeg nanesete. Što bi u prijevodu značilo da ako nanesete zaštitnu kremu s faktorom 10 na suncu ćete moći provesti deset puta više vremena prije nego što pocrvenite što u realnom vremenu iznosi 50 minuta. Sa zaštitnim faktorom 30 tako ćete na suncu moći provesti 150 minuta, a na primjer s faktorom 50, 250 minuta.
I ne, nemojte biti u zabludi kako vam krema za sunčanje onemogućuje da postignete lijepi brončani ten, ona vas samo štiti od opeklina nastalih sunčanjem. Tako da prije izlaganja suncu nemojte zaboraviti nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom kako bi bezbrižno mogli upijati zrake sunca.