Što su vrana stopala i kako ih se riješiti?

| Beauty |

Instagram/@shaninamshaik

Kažu da su oči ogledalo duše te da su ujedno pokazatelj vaših životnih navika.

Naime, koža oko očiju je nešto najtanje i najosjetljivije na ljudskom tijelu.

Ako imate problema sa spavanje, ispod vaših očiju će se početi oblikovati podočnjaci i vrećice, a ako u svem pronalazite razlog za sreću, pojavit će vam se čudne linije osmijeha u obliku vraninih nogu.

Nemojte nas krivo shvatiti, linije osmijeha ili vranina stopala znak su dobrog života, ali nitko ne voli izrazito vidljive bore na licu.

Što su vrana stopala?

Vrana stopala su bore u vanjskom kutu očiju koje nalikuju stopalima vrane te se pojavljuju kod većine ljudi. Kako starite, koža oko očiju gubi elastičnost i prirodna ulja, čineći je sklonijom borama. Vrana stopala nastaju prirodno zbog gubitka kolagena i elastičnog tkiva unutar naše kože. Stvaranje slobodnih radikala od sunca i zagađenja može pogoršati posljedice što, također, vidimo ispod očiju kao rezultat pretjeranog smijanja i kontrakcije mišića. Kako starimo te linije postaju sve dublje i duže.

Koja je razlika između bora i vrana stopala?

Fine linije/bore su nabori koji nisu duboki ili široki te se mogu pojaviti bilo gdje na licu. Iako se vrana stopala pojavljuju uslijed kontrakcije mišića, sitne bore nisu toliko duboke i izražene i može ih se tretirati drugačije od vrana stopala.

Kako se riješiti vrana stopala?

Većina sitnih linija može se eliminirati lakšim filerima za kožu. Lokalni antioksidanti mogu ponuditi značajne rezultate uklanjanjem slobodnih radikala koji razgrađuju kolagen i elastin.  Preporučuje se i cjelogodišnja upotreba sunčanih naočala koje filtriraju UV svjetlo i imaju bočne šipke koje štite vanjske oči. Ne koristite zrcalne leće koje samo privlače više sunčeve svjetlosti te tako  donose više štete vašoj koži.

Kako spriječiti vrana stopala?

Prva i osnovna stvar je da svakodnevno nosite kremu minimalnim SPF 30 faktorom. Ako ste u blizini ili u vodi ili ste vrlo aktivni, obavezno nanosite onu s  vodootpornom formulom. Također biste trebali koristiti hidratantne kreme za oči koje sadrže sastojke poput niacinamida, retinola i vitamina C te hijaluronske kiseline koje mogu također pomoći ispucaloj koži i popunjavanju sitnih linija.

Koji je najbolji tretman za vrana stopala?

Botox:

Botox djeluje blokirajući oslobađanje acetilkolina, kemikalije potrebne za kontrakciju mišića. Tipično se ubrizgava u vanjske kutove očiju, ali neki pacijenti dobivaju i malu količinu u mišićni pojas ispod svakog oka. Zaustavljanjem kontrakcije, nabori privremeno nestaju.

Fileri:

Fileri se mogu koristiti u području ispod očiju kako bi se ispunile udubine i smanjile sjene, ali ne daju dugotrajne rezultate poput botoxa te ne sprječavaju pojavu novih nabora jer ne paraleliziraju mišiće koji su zaslužni za njihov nastanak.