Što su cvjetne vodice i zašto ih trebate koristiti

| Beauty |

Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Za proizvodnju hidrolata, kao i eteričnih ulja, idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čiste, nezagađene vode. Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu. Prema potrebi, hidrolatima koje koristimo u kozmetici, možemo dodavati različite komponente: vitamine, biljne ekstrakte i sokove, glicerol.
Odabir hidrolata ovisi o potrebama vaše kože, preporučuje ih se koristiti svakodnevno, možete ih nanositi na lice blazinicom ili u bočicu jednostavno stavite raspršivač za lakše nanošenje na lice i dekolte.

Hidrolat lavande učinkovito njeguje svaki tip kože, pa i onaj najosjetljiviji. Hidratizira suhu kožu lica, pomaže kod akni i prištića, smanjuje upalne procese na koži, osvježava i matira masnu kožu lica, ubrzava regeneraciju kože, posjeduje antiseptičko djelovanje, olakšava razmazivanje kreme za lice, priprema kožu za nanošenje makeup-a.

Hidrolat nerolija je svakako na prvom mjestu kad govorimo o redovitoj njezi masne kože, kao i osjetljive i nadražene kože

Hidrolat ruže koristi se za njegu zrele, dehidrirane, stanjene i umorne kože. Izvrstan je ovlaživač i kao takav koristan za njegu svih tipova kože kojima nedostaje vlage. U kombinaciji s hidrolatom bušina dobro djeluje protiv bora.

Hidrolat smilja djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka, reducira otekline. Snažno regenerira stanice kože i pojačava protok krvi. U njezi kože je idealan za osjetljivu i umornu kožu; za njegu zrele kože ga kombiniramo s hidrolatima sjemena mrkve, hamamelisa, bušina; u njezi osjetljive kože kombiniramo ga s rimskom kamilicom, hamamelisom, stolisnikom.

Hidrolat rimske kamilice izvrstan je za njegu osjetljive kože sklone alergijama i atopiji, zatim kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opekotina i crvenila.
Za njegu kože sklone aknama kombinira se s hidrolatima čajevca, kadulje, timijana linalola; za njegu masne kože pali kombinacija s nerolijem ili ružmarinom; osjetljiva i atopiji sklona koža bit će zahvalna u verziji sa stolisnikom, njemačkom kamilicom ili hamamelisom, a zrela koža ga jako voli sa smiljem, bušinom ili sandalom.
Hidrolat rimske kamilice je također hidrolat izbora za njegu novorođenčadi – iznimno je blag, smiruje osipe, crvenilo i nadraženost kože; može se koristiti za njegu nadraženih bradavica kod dojenja, a omiljeni je sastojak i lanolinske dječje kreme.