Što se događa s vašom kožom ako je zaboravite očistiti prije spavanja?

| Beauty |

U savršenom danu, rutina pred odlazak na spavanje bi uključivala topli tuš i dobru knjigu. No, u stvarnosti je to drijemanje ispred TV-a, a potom odlazak u krevet u polusnu. Bilo da je to rezultat nekoliko pića previše, iscrpljenosti ili čiste lijenosti, svima nam se dogodilo da ne očistimo lice prije spavanja.

Ali, jeste li se ikada zapitali što spavanje sa šminkom zapravo čini vašoj koži?

Kad šminka, na licu ostane cijelu noć, ono prodire u podslojeve dermisa, a pore bivaju začepljene šminkom i sprečavaju vašu kožu da se rehidrira i zaštiti se od oksidativnog stresa.

Tijekom dana, vaša je koža pod stalnim napadom oksidativnog stresa, pri čemu slobodni radikali uzrokuju raspad kolagena. Ovo se nastavlja ako se tijekom noći na licu ostavi šminka, što dovodi do gubitka elastičnosti, bora i na kraju prijevremenog starenja.

Sebum je naše prirodno mazivo. On hidratizira kožu i uklanja iritanse, poput mrtvih stanica kože. Ostatak kozmetike blokira lučenje sebuma, pa se mrtva koža nakuplja u proširenim porama, što može dovesti do pojave akni. Ako noću redovito ostavljate maskaru i eyeliner, mali folikuli dlaka i žlijezde lojnice na kapcima mogu se začepiti i uzrokovati infekciju i upalu. Spavanje s maskarom isušuje trepavice ze ih čini krhkim i lako lomljivim.

Ruž za usne sadrži kemikalije koje isušuju vaše usne. Jedenje, piće i razgovor znači da vaš ruž ne ostaje cijeli dan, ali noću se kemikalije zadržavaju na površini i isušuju vlagu s usana. Uz to, vosak u ružu za usne može dovesti do začepljenja pora oko usana, što dovodi do još mitesera.

Zbog svih gore navedenih razloga pobrinite se da svoju kožu dobro očistite prije svakoga dana prije spavanja, kako bi ona što duže ostala mladolika i čista.