Što napraviti ako se razbolite?

| Beauty |

Zima je službeno počela, a s njom i (nažalost) sezona gripe i prehlade. Obzirom na to da su temperature sve niže, a božićno je doba pa je običaj družiti se i šetati po adventu i ostalim vanjskim zanimljivostima, prvo vam savjetujemo da se toplo obučete, jedete puno vitamina i pazite se prehlade. Ako vas prehlada ipak zadesi, evo par savjeta kako ju brže izliječiti.

1. Pijte puno tekućine


Umjesto da se fokusirate na razne načine kako zaustaviti prehladu, radije se koncentrirajte na to da vašem tijelu pružite dovoljno odmora i hidratacije. Ako ne unosite dovoljno tekućine u svoje tijelo, nećete se osjećati bolje bez obzira na to koliko ste naranča i pilećih juha pojeli. Najbolji savjet je da pijete puno tekućine i čekate da prođe. Međutim, ako vidite da prehlada traje duže nego uobičajeno trebali bi posjetiti liječnika.

2. Odmarajte


Odmor i spavanje najbolji su lijek za svaku prehladu, jer odmaranjem dozvoljavate svom tijelu da se oporavi od hladnoće. Koliko točno vremena trebate odvojiti za spavanje ovisi od osobe do osobe, većini ljudi potrebno je od 7 do 10 sati sna kako bi se osjećali odmorno i svježe. To ne znači da morate ležati u krevetu cijeli dan, ali trebali bi smanjiti svoje aktivnosti i dozvoliti vašem tijelu i energiji da se obnovi.

3. Nemojte vježbati


Ovo bi moglo samo dodatno pogoršati vaše trenutno stanje, ako ste bolesni nemojte ni pomišljati na to da idete trčati ili u teretanu. To će iz vas iscrpiti još više energije i prehlada bi zbog toga mogla napredovati.

4. Dijetalna i lagana hrana


Kada se vaše tijelo bori protiv prehlade, morate biti sigurni da mu pružate dovoljno kalorija i vitamina. Vrlo je važno da imate uravnoteženu prehranu i hranite se zdravo, ali također ne smijete jesti hranu koja vam teško pada na želudac.

5. Popijte tabletu


Ako se osjećate jako loše trebali biste popiti tabletu, ipak one spriječavaju mnogo simptoma gripe i prehlade pa će vam sigurno olakšati i pomoći u borbi protiv njih.

6. Vitamin C


Već smo spomenuli važnost unoska vitamina u vaše tijelo tijekom prehlade. Istina je da vas to neće odmah izliječiti, ali će pomoći u podizanju vašeg imuniteta i energije.

7. Razlikujte gripu i prehladu


Prva stvar koju trebate ustanoviti je hvata li vas gripa ili prehlada. Obzirom da one imaju neke zajedničke vrlo slične simptome kao što su curenje nosa, upaljeno grlo, kihanje, kašljanje... No najbitnija razlika je to da se kod gripe javljaju temperatura i groznica, ako imate gripu definitivno bi neko vrijeme trebali ostati kod kuće ili posjetiti doktora.