Savjeti za rješenje proljetnog umora

| Beauty |

Proljetni umor

Svako godišnje doba nosi svoje posebnosti, a proljeće nam donosi poznati „proljetni umor“. Organizam se budi iz „zimskog sna“, navikava se na dulje dane, više sunčeve svjetlosti i promjenjivo vrijeme. Tijelo reagira na navedene promjene hormonalnim odgovorom –  širenjem krvnih žila i padom krvnoga tlaka. Kao rezultat svega nastaju simptomi proljetnog umora. Dodatno, teža prehrana tijekom zimskih mjeseci, koja ne obiluje svježim voćem i povrćem, doprinosi osjećaju lošijeg raspoloženja, dekoncentraciji i nedostatku energije. Spomenuti simptomi onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih obaveza, a ponekad mogu dovesti do povećane razdražljivosti pa čak i blage depresije.

Uz nekoliko jednostavnih savjeta i dodatke prehrani moguće je eliminirati proljetni umor i uživati u svemu lijepom što nam proljeće i sunce donose. 

Tjelovježba – tjelesna aktivnost vrlo je važna za sveopće zdravlje. Primjerice, trčanje je sport koji u tijelu dovodi do prirodne povećane proizvodnje endorfina i serotonina (hormona sreće). Osim što ćete se osjećati bolje, vaše tijelo će također izgledati odlično.

Prehrana bogata vitaminom C – proljeće na tržnice konačno donosi i šarenilo boja na svakodnevnom tanjuru. Zeleno lisnato povrće, paprika, bobičasto voće i agrumi obiluju vitaminom C, a jednostavno ih je pripremiti na različite načine.

SAMe dodatak prehrani – kada je organizam zadovoljio potrebe za unosom vitamina C i tjelesnim aktivnostima, potrebno je učiniti i nešto po pitanju bolje koncentracije i potencijalnog lošeg raspoloženja. Prisutnost S-adenozil-L-metionina pronađena je u svakoj živoj stanici u kojoj ima ulogu donora metilne skupine putem kojih utječe na sintezu i inhibiciju hormona i neurotransmitera, a time i na dobro raspoloženje, osjećaj poletnosti i energičnosti.

Bestvite SAMe

Triptofan, aminokiselina koja se nalazi u plavoj ribi, mahunarkama, špinatu, jajima i sjemenkama se uz pomoć SAMe metabolizira u hidroksitriptofan, molekulu koja prethodi nastanku serotonina. Upravo je hormonalna ravnoteža ovih neurotransmitera ključna u osiguravanju dobrog općeg stanja i u vrijeme sezonskih promjena. SAMe nije moguće unijeti u organizam putem prehrane, već isključivo suplementacijom. Na hrvatskom tržištu moguće je pronaći Bestvite SAMe dodatak prehrani koji sadrži 75% (S,S) oblika SAMe-a, najaktivnijeg dostupnog oblika.

Ljekarne Farmacia u Zagrebu i Bestvite stručnjaci provode savjetovanje o dodacima prehrani. U vrijeme savjetovanja, svi koji se odluče na kupovinu 2 Bestvite dodatka prehrani, dobit će na dar BPA free bočicu za vodu. Raspored "Bestvite savjetovanja" saznajte ovdje.