Koji sastojak iz vina pomaže u njezi kože?

| Beauty |

Instagram/@thefashionfraction

Svim je poznato da je čaša crnog vina na dan dobra za zdravlje.

To je jer ono sadrži antioksidans iz grožđa koji se zove resveratrol. No, manje je poznato da isti taj sastojak ima benefite i u njezi kože.

Resveratrol je jedna od popularnijih molekula koja je posljednjih nekoliko godina postala vrlo traženi sastojak u proizvodima za njegu kože, ali i u dodacima prehrani koji pomažu u očuvanju zdravlja i mladolikog izgleda.

Ovaj prirodni antioksidans možemo pronaći u koži grožđa, kikirikiju, bobicama pa čak i u tamnoj čokoladi, a dio njegove magije su protuupalna svojstva koja sadrži. U njezi kože, resveratrol, djeluje na staničnoj razini u borbi protiv starenja. Resveratrol je molekula koja aktivira sirtuin 1, pomažući oporavak kože. U ANR intenzivnom koncentratu, resveratrol je kemijski povezan sa salicilnom kiselinom, koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica na površini kože. On štiti DNK stanice od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali i neutralizira te slobodne radikale te tako smanjuje i usporava znakove starenja i oštećenja stanica odgovornih za rak kože.

Dokazano je da resveratrol štiti od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem i stresom. Osim toga, resveratrol može formirati topljive, složene molekule s određenim metalnim ionima, inaktivirajući ih tako da ne mogu stvarati stvaranje slobodnih radikala. Ova akcija, u kombinaciji sa svojom snažnom antioksidativnom sposobnošću, čini resveratrol vrlo učinkovit u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala koje dovodi do starenja kože.

Resveratrol, također, stimulira zdravu staničnu proliferaciju koja je, u osnovi, zlatni rudnik protiv starenja, uključujući zaštitu kože od štetnih enzima i poboljšanje funkcije fibroblasta odgovornih za stvaranje zdravog kolagena.

Koristan je za popravak i prevenciju oštećenja kod svih tipova kože. Pomaže s crvenilom, neravnomjernošću, neravnom teksturom te koži daje sjajan izgled. Teško je točno odrediti da li je, isključivo, resveratrol odgovoran za ove učinke, ali on je zaista koristan sastojak u vašoj rutini njege kože jer daje dugoročne rezultate u borbi protiv starenja.