Prirodni sastojci koji pomažu u borbi protiv prištića

| Beauty |

 

Prirodni sastojci za uklanjanje prištića ne djeluju baš uvijek, ali vrijede probati.

Borba s aknama je bolna, a ova 3 domaća preparata protiv akni sačuvat će vašu kožu. Najbolja stvar kod domaćih tretmana protiv akni je što se koriste prirodni proizvodi umjesto teških kemikalija koja nam se nudi svakodnevno pa ne nam ne mogu naškoditi.

U nastavku vam donosimo 3 sastojka koja mogu učiniti čuda za vašu kožu.

Pixabay

Soda bikarbona

Soda bikarbona može na dva načina pomoći u uklanjanju akni. Prvo, pilingom uklanja mrtve ćelije kože i otvara pore. Drugi način je taj da alkalna supstanca u sodi bikarboni ubija bakterije u koži koje uzrokuju akne. Za korištenje sode bikarbone, smočite lice, a zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode u rukama. Ovom pastom nježno masirajte lice oko jednu minutu. Tretman završite ispiranjem lica hladnom vodom i laganim tapkanjem ručnikom.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje radi kao sredstva za čišćenje lica jer koža prirodno sadrži ulja. Na mnogim preparatima za čišćenje lica je naglašeno da ne sadrže ulje, što je pogrešno. Voda ne uklanja ulje, a ulje kožu oslobađa od ulja. Kada se koža ostavi bez masnoće tijelo može reagirati tako što će lučiti još veću količinu masnoće, a može se dogoditi i da dođe do takve reakcije da organizam ne obnovi nestalu masnoću što bi učinilo vašu kožu suhom. Iz istog razloga ima smisla da u tretiranju akni koristite ulje za nježno uklanjanje prljavštine i masnoće s lica.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je godinama bilo korišteno kao sredstvo za čišćenje i, vjerujte, čini čuda kao domaći tretman protiv akni. Za najbolje rezultate, sipajte manju količinu ulja u ruke i umasirajte ga duboko u kožu. Ostavite ulje na koži bar 3 minute, a onda vlažnim vrućim ručnikom pređite preko lica. Para će pomoći porama izbaciti nečistoće. Nakon što se ručnik ohladi, iskoristite ga za ukloniti ostatke ulja s kože.