Pregledajte svoje dojke, odmah!

| Beauty |

Ljiljana Vukota, Antonija Blaće i Lana Jurčević

Udruga SVE za NJU! upozorava na važnost pravovremenog pregleda dojki

Rak je danas pratitelj naših života. Ne bira koga će, kada i gdje napasti. Tako jedna od deset žena tijekom života ima izgleda da oboli od raka dojke. Ne čekajete to.
Učinite sve za njih sada. Iskoristite svaku priliku ‐ učinite sve za nju!

Cvjetni trg obojan u ružićasto

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja, SVE za NJU!“ u subotu je na zagrebačkom Cvjetnom trgu održala središnje događanje u sklopu kampanje „SVE za NJU, najbolju prijateljicu“,u koju je uključeno niz humanitarno-edukativnih aktivnosti tijekom listopada, mjeseca u kojemu se tradicionalno u svijetu obilježava borba protiv raka dojke.

Ovom su se „ružičastom“ događanju odazvale mnogobrojne žene oboljele od raka dojke i brojne osobe iz javnog života, a podršku je dao i ministar zdravlja Rajko Ostojić upozorivši sve žene na važnost redovnih pregleda. „Ne treba ih se plašiti, ključ je da ultrazvuk dojke i mamografija spašavaju život“ – nadodao je Ministar.

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, još jednom je naglasio važnost Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i napore koje ulaže udruga SVE za NJU!, kako bi svojim korisnicama olakšala borbu s ovom bolešću: „Ovo su hvalevrijedni potezi i nastojanja u osvješćivanju svih žena, ali i muškaraca o raku dojke. Isto tako važni su pomoć i podrška koju oboljelima daje Centar, a tome svjedoči i velik broj korisnika koji već treću godinu zaredom tamo odlaze po lijepu riječ“ – istaknuo je Gradonačelnik.

Ovogodišnja kampanja „SVE za NJU, najbolju prijateljicu“ za cilj ima potaknuti žene mlađe od 50 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom prevencije, da budu podrška svojim prijateljicama i da zajednički krenu na pregled. Svoju najbolju prijateljicu povela je i Antonija Blaće, koja je ujedno i vodila program na Cvjetnom: „Ne mogu vam opisati koliko mi je drago biti ovdje. S udrugom SVE za NJU! već godinama uspješno surađujem, a osjećaj i atmosfera koji vladaju, ne samo za vrijeme javnih kampanja već i na onim manjim i spontanim događanjima, daju vam nekakvu živost i veselje jer znate da radite dobru stvar.“ – s ponosom je izjavila Antonija.

Ljiljana Vukota, Antonija Blaće i Lana Jurčević
Ljiljana Vukota, Antonija Blaće i Lana Jurčević

Alarmantni podaci

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u 2011. od raka dojke oboljelo je 2126, a umrlo je 984 osoba. Podatak za 2012. još je alarmantniji jer je umrlo 1033 osoba, od toga 1018 žena i 15 muškaraca. Rak dojke i dalje drži neslavno prvo mjesto po broju oboljelih i umrlih žena.

Budući da je rak dojke u izuzetno velikom porastu kako kod mlade, tako i kod „starije“ populacije žena, važnost preventivne kampanje „SVE za NJU, najbolju prijateljicu“ je u djelovanju na više razina - od prve informacije o bolesti, potom o važnosti i načinu samopregleda, informacije o redovnom pregledu i nadalje, informacije o Centru za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka. Pregledajte svoje dojke, odmah!