Pomaže li pasta za zube u rješavanju prištića?

| Beauty |

Instagram/@marianna_hewitt

Stavljanje paste za zube u nadi da će ona preko noći isušiti prištiće i smanjiti njihov izgled, stvar je za koju ste, zasigurno, čuli.

No pitanje je; je li to uistinu dobro ili je to loše za vašu kožu?

U nastavku pročitajte koji je odgovor na ovo pitanje, prema mišljenju stručnjaka, te je li ovaj mit istinit ili u potpunosti neispravan.

Može li se uz pomoć paste za zube riješiti prištića?

Zubne paste obično su punjene sastojcima poput suhog alkohola pa su ljudi vjerojatno zbog toga dobili ideju da ih stave na prištiće. Ali ako znate samo jednu stvar o vašem licu, koži i vašim organima općenito, to je da oni NE vole alkohol.

Upravo nas to dovodi do zaključka da pasta za zube nije vaš idealan saveznik u borbi protiv prištića.

Zašto je stavljanje paste za zube na prištiće loše?

Pasta za zube može biti izrazito nadražujuća, a većina formula prepuna je sastojaka poput alkohola mentola, sode bikarbone i vodikovog peroksida, svih onih stvari koje jako iritiraju vašu kožnu barijeru.

Kada je vaša kožna barijera iziritirana ona prelazi u fazu prekomjernog ispiranje te počinje pretjerano producirati ulje kako bi  nadoknadila izgubljenu vlagu, što dovodi do začepljenih pora, prištića, mitesera i masne kože.

Dakle, čak i ako samo stavite malo paste za zube na svoj prištić, ta se mala gnojna mrlja može proširiti, iritirajući ostatak vaše kože i potencijalno uzrokujući još više akni.

Uz to, isušivanje prištića zapravo ne čini da on nestane, već samo isušuje gornji sloj vaše kože bez ubijanja bakterija iznutra.

Sve u svemu, prilično loše rješenje.