Pasta za zube kao kućni lijek protiv prištića; istina ili mit?

| Beauty |

instagram/@k.els.e.y

Ne tako davno se pasta za zube koristila ao kućni lijek za liječenje prištića jer su mnoge zubne paste sadržavale sastojak pod nazivom triklosan, antibakterijsko sredstvo za koje se vjerovalo da pomaže ubiti bakterije koje uzrokuju akne.

Stavljanje paste za zube u nadi da će ona preko noći isušiti prištiće i smanjiti njihov izgled zbog koncentracije triklosana je stvar za koju ste sigurno čuli.. No pitanje je; je li to uistinu dobro ili je to loše za vašu kožu?

Učinkovitost paste za zube zbog koncentracije triklosana nikad nije potvrđena. Dapače, posljednjih godina triklosan se smatra kontroverznim sastojkom jer je potvrđena njegova povezanost s poremećajima hormona u nekoliko istraživanja.

Također, paste su obično punjene sastojcima poput suhog alkohola pa su ljudi vjerojatno zbog toga dobili ideju da ih stave na prištiće. Ali ako znate samo jednu stvar o vašem licu, koži i vašim organima općenito, to je da oni NE vole alkohol.

Upravo nas to dovodi do zaključka da pasta za zube nije vaš idealan saveznik u borbi protiv prištića. Može biti izrazito nadražujuća, a većina formula prepuna je sastojaka poput alkohola mentola, sode bikarbone i vodikovog peroksida, svih onih stvari koje jako iritiraju vašu kožnu barijeru.

Dakle, čak i ako samo stavite malo paste za zube na svoj prištić, ta se mala gnojna mrlja može proširiti, iritirajući ostatak vaše kože i potencijalno uzrokujući još više akni.

Uz to, isušivanje prištića zapravo ne čini da on nestane, već samo isušuje gornji sloj vaše kože bez ubijanja bakterija iznutra.

Sve u svemu, prilično loše rješenje.