PARKiranje - vratimo se u parkove

| Beauty |

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti započeo je ovog vikenda trećim izdanjem zabavno-rekreacijskoga projekta „PARKiranje – vratimo se u parkove“ na zagrebačkome Bundeku u okviru kojega je ove godine održana i poznata gradska utrka Urban Challenge. Cilj je bio potaknuti Zagrepčane na kretanje i zdrave životne stilove te promocija kulture tjelovježbe, važnosti kretanja  i boravka u prirodi u velikim gradovima, a organizatori su tvrtka Ex-Alto i Coca-Cola HBC Hrvatska uz potporu Grada Zagreba.

Dvodnevni je program uključivao brojne sportsko-rekreacijske i zabavne aktivnosti, konvenciju aerobika na otvorenome i poseban program namijenjen najmlađima pod nazivom „PARKiranje za djecu“. Na Bundeku su vježbali i vlastitim primjerom Zagrepčane poticali na kretanje i boravak u prirodi i brojne poznate osobe poput profesora kineziologije i kondicijskoga trenera Marija Valentića te voditeljice Tatjana Jurić koja je vježbala u društvu svoje kujice.

„Svjesni smo da sve više vremena provodimo sjedeći, a sve manje krećući se i boraveći u prirodi. Zato je PARKiranje naš poziv svim sugrađanima da odvoje dio svojega slobodnoga vremena za boravak u prirodi i tjelesnu aktivnost“, poručila je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.

Prof. dr. sc. Mirko Koršić upozorio je kako tjelesna aktivnost nije samo bitna zbog zdravlja i ljepote, nego i zbog općega psihofizičkog osjećanja, smanjenja stresa, boljega sna i kvalitetnijega življenja. „Prečesto se ne obraća pozornost na to da je šest posto nezaraznih kroničnih bolesti i čak devet posto preuranjenih smrtnih slučajeva povezano s tjelesnom neaktivnosti“, rekao je Koršić. Zato je pozvao Zagrepčane da promijene svoj dnevni raspored i svakako u njega uključe više kretanja i tjelesne aktivnosti.

Doc. dr. sc. Mario Kasović napomenuo je kako Zagreb, kao i brojni drugi hrvatski gradovi, ima lijepe parkove i zelene površine koje treba upotrijebiti za bavljenje sportom i rekreaciju, što je i jedna od ključnih poruka „PARKiranja“.

Projekt „PARKiranje – vježbajmo u parkovima“ na zagrebačkome Bundeku uključivao je i vježbanje za mame, vježbe za dugovječnost, plesne radionice, jogu, program opuštanja, školu sigurne vožnje bicikla i rola, školu trčanja te nordijsko hodanje.

Obilježavanje „Europskoga tjedna mobilnosti“, koji se od 16. do 22. rujna održava u više od dvije tisuće gradova diljem Europe, nastavlja se brojnim radionicama i programima poticanja kretanja i zdravih životnih stilova, a završit će tradicionalnom „Zagrebačkom žbicom“, biciklijadom kroz središte grada u dužini od sedam kilometara koja će biti održana u subotu 22. rujna.