Sastojak koji je ključ prekrasne kože

| Beauty |

Vitamin A esencijalni je nutrijent u ljudskom tijelu.

Vitamin A se u organizmu pojavljuje u različitim oblicima, pa možemo govoriti o skupini vitamina A. Svi zajedno pripadaju retinoidima, tj, derivatima retinoične kiseline. Vitamin A u užem smislu naziva se retinol ili vitamin A. Retinol je narančasto viskozno ulje i otapa se u alkoholu i biljnim uljima, ali ne i u vodi i glicerolu. Vitamin A ima važnu ulogu u organizmu, a njegovi se nedostatci mogu opaziti na koži.
Retinol se u početku nalazio u kremama i serumima, ali danas ga možemo pronaći u gotovo svakom proizvodu za njegu kože lica i tijela. U početku se koristio za liječenje akni, mitesera i zatvornih pora, a onda su otkrivena njegova nevjerojatna anti- age svojstva. Retinol djeluje na kožu tako da ubrzava stvaranje novih, mladih stanica kože. S obzirom na to da je to vrlo snažan sastojak, neke kreme ne možete dobiti bez recepta, pa s njim, iako je vrlo učinkovit treba biti oprezan.

Dermatolozi preporučuju uvođenje retinola u rutinu njege lica već u tridesetim godinama, dok ga oni u četrdesetim trebaju obavezno koristiti u noćnim kremama. S obzirom da je fotosenzitivan koristi se isključivo u kremama za noćnu njegu lica. Ovaj sastojak, iako djelotvoran, može biti agresivan za osjetljivu kožu i izazvati ljuštenje pa ga je potrebno postepenu uvoditi u rutinu kako bi koža imala vremena razviti toleranciju na vitamin A.
Ne preporučuje se korištenje retinola trudnicama i dojiljama. U suportom, retinol je izvrstan za one koji ga žele uvesti u anti- age rutinu, smanjuje vidljivost pora, djelotvoran je u tretiranju akni, pomaže kod diskoloracije, uklanja sunčeve pjege, čini kožu mlađom i čišćom.