Otkrijte koje ulje djeluje bolje od kokosovog!

| Beauty |

Kokosovo ulje možemo sortirati u oba ormarića – onaj u kuhinji i onaj u kupaonici. No, u ovom trenutku, postoji još jedno prirodno ulje koje možete koristiti za kuhanje i u kozmetičke svrhe, a jednako je (ili možda čak i više) učinkovito kao kokosovo. Riječ je o ulju avokada.

Iako možda u Hrvatskoj nismo pretjerano upoznati sa samom voćkom (da, avokado je klasificiran kao voće), poznata nam je iz gastronomske posebne ponude i filmova. Od avokada se prave slavni guacamoli, tacosi i često su sastavni dio sushija. Ulje od avokada jedno je od rijetkih napravljeno izravno iz ploda, a ne kemijski iz sjemenke te je zato iznimno efikasno za zdravlje.  U nastavku saznajte na što sve ulje avokada pozitivno djeluje.

Želudac

Ulje avokada visoko je pozicionirano na ljestvici mononezasićenih masnih kiselina, zdravoj vrsti masti, stoga čini dobru alternativu za ulja koja sadrže zasićene masne kiseline poput kokosovog ulja. Ono je također izvor vitamina E, antioksidans koji može pomoći jačanju imunološkog sustava. Avokado ulje sadrži fitosterole, blagotvorne steroidne spojeve nezastrašujuće vrste, koji mogu smanjiti kolesterol i poboljšati zdravlje srca. Kada je riječ o kuhinji, ulje avokada ima vrlo visoku točku ključanja (271 Celzijev stupanj), što ga čini lakšim, da ne spominjemo ukusniji.

Tijelo i um

Avokado ulje čini esenciju eteričnih ulja koji opuštaju um te ujedno i hidratizira i štiti kožu. Pomiješajte ga s nekoliko kapi lavandinog, ružinog ili kamiličinog ulja i primijenite masirajući sljepoočnicu ili ključnu kost kako biste se oslobodili tjeskobe i smirili um za miran san.

Koža

Ono snažno vlaži i hidratizira kožu zahvaljujući snažnoj prodornoj i apsorpcijskoj sposobnosti. Ulje avokada može se primijeniti izravno na suha područja, kao što su ruke sa suhim kutikulama  i noge s ispucanim petama. Budući da je prepuno s vitaminima i hranjivim tvarima, ulje čuva kožu i čini ju mekšom, sprečava nastanak bora te poboljšava stanje kože kao što su ekcemi, psorijaza, strije i oštećenja od sunca. Plus: ulje avokada najbolje je prirodna kozmetika za skidanje šminke.

Kosa

Ulje avokada na kosi djeluje od korijena do vrhova – služi kao umirujuće sredstvo i pomaže suhom vlasištu koje svrbi te ispucale vrhove činim gotovo kao novima.