Novi bizaran modni trend – aparatić za zube

| Beauty |

Većina nas je u nekom periodu svog života nosila aparatić za zube, no svima nam je to bilo nužno zlo koje smo istrpjeli za naše dobro - ljepše i ravnije zube. Mame nam od malena govore da za ljepotu treba trpjeti pa nošenje aparatića preživimo uz tu floskulu. Iako se svi brinu o estetskoj strani nošenja aparatića, isto i nije uopće strašno, a na nekima izgleda i vrlo simpatično pa ga ne treba shvatiti kao neku tragediju jer najvažnije je na vrijeme ispraviti sve nepravilnosti.

Ono što nikad nismo mislili da ćemo doživjeti je da nošenje aparatića postane modni trend. Ovu bizarnost su uveli tko drugi nego azijski tinejdžeri iz Tajlanda, Malezije i Indonezije. Ako ste mislili da govorimo o slučaju nošenja zanimljivih modela aparatića kao i gumica u bojama u slučaju kada stomatolozi narede nošenje aparatića, varate se. Oni nose aparatić iako im to uopće nije potrebno.

Aparatić za zube kao modni trend

Kako donosi NYDaily, ovaj trend je uzeo maha u posljednjih nekoliko godina. To je dovelo do toga da recimo u Bangkoku, obični i pravi aparatić košta 7.500 kuna što je nažalost nedostižno za brojne obitelji no “modni” aparatić košta samo 550 kuna i djeca na internetu sama mogu kupiti DIY (Uradi sam) alate pomoću koje ih sami ugrađuju.

Dizajn ovih “modnih” aparatića je raznolik, od Minnie i Mickey Mousea, najpopularnijeg Hello Kitty uzorka do raznog cvijeća i životinjica. Naviknuli smo na brojne ružne trendove, ali ovaj nam je neshvatljiv jer između ostalog kako izjavljuju stručnjaci donosi brojne zdravstvene probleme. Prvenstveni je problem što “modni” aparatići u sebi sadrže olovo, drugi je što deformiraju čeljust i izazivaju krvarenja zubnog mesa, a lako se mogu i progutati. Stoga ne čudi da ih je nedavno nakon smrti dvoje tinejdžera koje su povezuju s ovim aparatićima tajlandska vlada zabranila. No u drugim zemljama oni su još uvijek legalni, a počeli su ih nositi i odrasli. Nadamo se da ovaj trend neće dospjeti do Hrvatske.