Niacinamid je multifunkcionalan skincare sastojka namijenjen svim tipovima kože

| Beauty |

y pjegice lice skincare obrve njega kože zamišljenost
Instagram/@amandakhamkaew

Postoje određeni sastojci za njegu kože o kojima na svi bruje, dok drugi dobivaju manje zasluga za posao koji obavljaju.

Jedan od tih sastojaka je i niacinamid, koji je dio vitamina B3 te je beskonačno manje poznat od razvikanog retinola i vitamina C.

Niacinamid je sjajan primjer sastojka za njegu kože, koji može koristiti svakom tipu kože i čini izvrstan posao u vašu rutinu njege kože.

Naše barijere na koži daleko su osjetljivije na oštećenja u zimskom periodu pa je potraga za proizvodima sa sastojkom niacinamida mudar potez.

Što je niacinamid?

Niacinamid jedan je dio molekule vitamina B3, drugi je niacin, koji se prirodno pojavljuje u hrani poput žitarica, ribe, mesa i graha.

Njegov oralni unos ima nevjerojatne koristi za naše zdravlje, a lokalni niacinamid ima izvanredne prednosti za sve tipove kože i svaku starosnu dob.

Što niacinamid radi za kožu?

Desetljeća istraživanja pokazala su da niacinamid djeluje kao zaštita kože od oštećenja okoliša, posebno od oštećenja od sunca, te poboljšava hidrataciju, smanjuje znakove starenja, smanjuje proširene pore, umanjuje mitesere i značajno poboljšava promjene boje kože i neujednačen ton kože.

Nedavno istraživanje iz 2019. godine  otkrilo je da je niacinamid posebno dobar u borbi protiv onečišćenja, s kojom se svakodnevno susrećemo, zahvaljujući sposobnosti da popravlja oštećenu DNK  svojim snažnim antioksidacijskim svojstvima.

Kao sastojak „komuniciranja stanica“ niacinamid djeluje kao socijalni radnik, razgovarajući s različitim vrstama stanica kože i potičući ih da stvaraju nove, svježije i zdravije stanice, koje u konačnici daju mlađi izgled koži.

On pomaže u stvaranju građevnih blokova kože, poput ceramida i keratina, koji čine kožnu barijeru, a što je naša barijera čvršća, to će naša koža bolje izgledati i osjećati se.

Ako je kožna barijera oštećena, kolagen i elastin se razgrađuju, a koža ne može ostati hidrirana te gubi vlagu i ne može se zaliječiti ili popraviti - tada se stanje kože pogoršava.

Je li niacinamid namijenjen za njegu kože svima?

Svaki tip kože može imati koristi od niacinamida.

Uostalom, on čini sve, od uklanjanja upala dolje do kontrole suvišnih ulja. Trik je pronaći formulu koja je ispravna za vaš tip kože.

Ako imate masnu kožu sklonu začepljenim ili proširenim porama i/ili promjenu boje kože, potražite lakše proizvode koji sadrže 10% niacinamid.

Ako imate suhu kožu, opredijelite se za  kremu ili hidratantni tonik koji sadrže nižu količinu niacinamida.

Također ga možete koristiti  u suradnji s drugim proizvodima jer to pomaže u poboljšanju njihove učinkovitosti.

Naime, niacinamid je timski igrač, a ljepota dobro formuliranog proizvoda od niacinamida je u tome što ga je nevjerojatno lako dodati u bilo koju rutinu njege kože.