Ne, niste ludi - kosa nam zaista jače ispada u jesen!

| Beauty |

Kosa nam uistinu jače opada u jesen!
Kosa nam uistinu jače opada u jesen!

  Kako se sezone počnu izmjenjivati, temperature se polako spuštaju, dani su kraći, lišće počinje mijenjati boju, a žene odjednom značajno gube kosu. Da, niste jedini! U nedavnom istraživanju koje su pokrenuli švedski znanstvenici, otkriveno je da su zdrave žene sklonije gubitku kose u jesen nego u bilo koje drugo godišnje doba. Jeste zbunjeni ili vam je drago čuti da nas ima još? Zašto baš ovo godišnje doba, a ne nijedno drugo? Pročitajte u nastavku!

ŽIVOTNI CIKLUS LJUDSKE KOSE

Istraživanje je objasnilo da životni ciklus ljudske kose traje između dvije i šest godina. Tijekom ovog perioda, 90% naše kose je u fazi rasta dok je tek 10% kose u mirujućoj fazi - prije nego ispadne. 

FAZA MIROVANJA

Faza mirovanja ljudske kose može trajati između dva i šest mjeseci. Tijekom ovog perioda, vaša kosa ne ispada u tolikoj mjeri. Istraživanje je pokazalo kako su žene imale najviše "mirujuće" kose tijekom mjeseca srpnja. To se dijelom može objasniti činjenicom da tijelo tijekom ljeta zadržava kosu (i dlake općenito) jer je to prirodni način na koji se štiti od vrućine i sunca.

100 DANA KASNIJE

Kako mirujući ciklus traje u prosjeku tri mjeseca, ili grubo oko 100 dana - onda možemo zaključiti da ako faza mirovanja započne u srpnju, do listopada je vaša kosa spremna za početak opadanja. 

ZNANJE JE MOĆ

Sada kada smo svjesni životnog vijeka i ciklusa naše kose, treba znati kako se i kada treba početi boriti protiv njenog opadanja. Započnite na vrijeme tako da u pravom trenutku počnete koristiti šampon i regenerator čija je svrha upravo borba protiv ispadanja kose. A ako već primjećujete neke znakove, isprobajte specijalne tretmane ili stimulatore dizajnirane za pomoć vlasištu i jačanju kose.

EcoTools'Smoothing Detangler Paddle Brush
EcoTools'Smoothing Detangler Paddle Brush

KRIVA JE I ČETKA ZA KOSU

Korištenje grube i oštre četke također može oštetiti vlasište kose. Kada se trudite sačuvati kosu, najbolje bi bilo da odaberete meku četku poput primjerice ove EcoTools'Smoothing Detangler Paddle Brush.