Namirnice koje brišu bore

| Beauty |

Pixabay

Jedete li zdravu i prirodnu hranu, vaš će organizam odisati vitalnošću i godine ćete nositi s lakoćom.

Vaša je koža rezultat mnogobrojnih prirodnih procesa koji se odvijaju - ispod nje. To znači da se godine najbolje „brišu“ upravo konzumacijom namirnica bogatih antioksidansima. Ne zaboravite da je ljepota koju vidite izvana ponajviše odraz vašeg unutarnjeg zdravlja, snage i vitalnosti.

Najbolja anti age hrana:

Orašasti plodovi
Zahvaljujući zdravim mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i štite vas od raka i kroničnih oboljenja, poput dijabetesa. Istraživanja su pokazala da orašasti plodovi kod starijih osoba usporavaju propadanje moždanih stanica. Svaki dan pojedite barem pola šake badema, oraha, lješnjaka te brazilskih ili indijskih oraščića.

Smokve
Smokva se od davnina smatrala voćem mladosti i vitalnosti, i to ne bez razloga. Ovo mediteransko voće obiluje zdravim flavonoidima i polifenolima, pravim čuvarima zdravlja i dobrog izgleda. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, smokve sprječavaju propadanje stanica, čime pridonose mladolikom izgledu.

Borovnice
Osim što su ukusne, borovnice su i jako zdrave, osobito one šumske. Obiluju antioksidansima koji sprječavaju oštećenje stanica uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu i emocionalnim stresom. Antocijanini, koji borovnicama daju zagasitu tamnoplavu boju, snažno djeluju protiv stresa. Oni potiču i proizvodnju hormona dopamina u mozgu, koji je zaslužan za dobro raspoloženje i pamćenje. Kako biste usporili starenje i stvaranje bora na licu, pojedite svaki dan po pola šalice ovog ukusnog voća.

Šipak
Ovo voće obiluje vitaminom C, koji, osim što je zaštitnik zdravlja, također štiti kožu od štetnih učinaka sunca. Šipak sadrži i punikalagin - spoj koji ima triput snažnije antioksidativno djelovanje nego što ga imaju crno vino i zeleni čaj. Punikalagin je izvrstan saveznik mladolikog izgleda jer pomaže organizmu sačuvati dragocjeni kolagen, protein koji se sa starenjem gubi, a sastavni je dio kože, kostiju i vezivnog tkiva. Ovo lisnato povrće sadrži snažne fitonutrijente i antioksidativne tvari koje čuvaju kožu od oštećenja izazvanih suncem. Špinat sadrži beta-karoten i lutein, koji poboljšavaju elastičnost kože. 

Avokado
Ovo egzotično voće odličan je izbor za pomlađivanje zahvaljujući kombinaciji vitamina B i E, koji izvrsno hrane i njeguju kožu. Sadrži i obilje zdravih mononezasićenih masnoća koje čuvaju srce te imaju anti-age efekt.Ovo kremasto voće ima alkalna svojstva, što znači da uravnotežuje pH u organizmu, a to je jako važno kad je riječ o zdravlju i mladolikom izgledu.

Brokula
Brokula spada među najzdravije vrste povrća. Obiluje vitaminom C, koji zahvaljujući sintezi kolagena usporava nastanak bora te čini kožu čvrstom i zategnutom. Konzumacijom brokule svakako ćete usporiti i oštećenja na organima i tkivima koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala, a tako ćete i spriječiti isušivanje kože, koje pridonosi starijem izgledu.

Maslinovo ulje
Najzdravije mediteransko ulje, koje je bilo osobito cijenjeno u staroj Grčkoj i Rimu, pravi je eliksir protiv starenja koji pridonosi sjaju i mladolikom izgledu vaše kože i kose. Obiluje antioksidansima koji smanjuju znakove starenja iznutra i izvana. Stoga, što češće konzumirajte ovo „zlatno ulje“.

Kurkuma
U kineskoj medicini kurkuma slovi kao izuzetna ljekovita biljka s anti-age učinkom.Ona ima protuupalna, antimikrobna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, zahvaljujući čemu pruža kompletnu zaštitu od negativnih učinaka starenja. Kurkuma pruža snažnu antioksidativnu zaštitu u našim dermalnim fibroblastima te potiče stvaranje novog kolagena.