Najmekše morske spužve za njegu lica i tijela

| Beauty |

Volo - najnježnije morske spužve
Volo - najnježnije morske spužve

Jadranska spužva EUSPONGIA OFFICINALIS ADRIATICA poznata je po svojoj beskompromisnoj jedinstvenoj kvaliteti još od antičkih vremena zahvaljujući uvjetima koji vladaju u Jadranskom moru. Strujanje vode omogućuje tijelu spužve polagan rast koji je zaslužan za njenu gustu teksturu.

Morska spužva svoju dugotrajnost duguje prirodi materijala od kojeg je građena. Spužvino fleksibilno tijelo i fine pore građene su od mreže mikrocjevčica sačinjenih od isprepletenih proteinskih niti – spongina. Vlakna spongina imaju nevjerojatna fizička svojstva kao što su antistatički učinak, otpornost na vatru, ekstremna trajnost i fleksibilnost. Kao takve, spužve Jadranskog mora mogu se koristiti u duljem razdoblju. Ako se pravilno održava, poluprerađena spužva iz Jadranskog mora može se koristiti dugi niz godina.

Volo - najnježnije morske spužve
Volo - najnježnije morske spužve

Jadranska spužva, bogata je molekularnim jodom, prirodni je antiseptik i hipoalergen. Volo spužve iznimno su nježne i meke, vrlo fine teksture i baršunastog dodira zbog čega su pogodne za osjetljivu kožu lica te su idealne za najnježniju kožu djece i beba. Kao hipoalergen i antiseptik omogućavaju višekratnu upotrebu te jednostavno održavanje.

Svojstva jadranske spužve su fina tekstura i velika gustoća, meka i svilenkasta je na dodir, pogodna za izuzetno nježan piling, čiščenje lica, spa tretmane, stvara bogatu pjenu prilikom kupanja i tuširanja, hipoalergen je i antiseptik, dugo traje, pogodna je za kupanje djece i vrlo jednostavna za održavanje.

"Više od 20 godina tvrtka Volo aktivno se bavi 300 godina starom tradicijom spužvarstva u Hrvatskoj. Vještine potrebne za sakupljanje spužvi, kao i znanja o njihovim prirodnim staništima, prenose se s generacije na generaciju ronioca. Sve naše spužve ručno sakupljaju ronioci s dna Jadranskog mora. Suvremena ronilačka oprema omogućuje sakupljanje spužvi u većim dubinama pa dubine ronjenja znaju doseći i 50-ak metara. Razumijevanje i svijest o neraskidivom odnosu između čovjeka i prirode budi u nama potrebu da čuvamo prirodna bogatstva, a naše metode izlova dizajnirane su tako da čuvaju prirodna staništa spužvi te omogućuju revitalizaciju populacije spužvi podržavajući održiv odnos između potreba komercijalnog tržišta i prirodnih resursa" - kaže direktor tvrtke i sam strastveni ronioc, Goran Radotić te nadodaje: "Zbog održivosti tog vrijednog prirodnog resursa tvrtka Volo išla je korak dalje od samog izlova te je prva u svijetu napravila uspješno komercijalno uzgajalište spužvi Euspongia officinalis na otoku Olibu u Zadarskom arhipelagu. Polje spužvi prostire se na 96000 m2, počelo je sa radom 2020 godine I dosad bilježimo znatne uspjehe u ovom zahtjevnom I dugotrajnom uzgoju. Uz pomoc najboljih svjetskih znanstvenika koji se bave spužvama, doznajemo nove mogućnosti te radimo znanstvena istraživanja kako bi unaprijedili rad uzgajališta."

Prvo uzgajalište spužva u svijetu
Prvo uzgajalište spužva u svijetu

Tvrtka Volo je jedina u svijetu koja se može pohvaliti održivom politikom spužvarstva, sa što manjim utjecajem na prirodna staništa spužvi.

Spužve iz uzgoja su još bolje kvalitete zbog same pozicije uzgajališta, u čistom moru oko otoka Oliba, pravilnog su oblika i imaju puno manje kamenčića u tijelu spužve. Kako bi još više smanjili utjecaj na okoliš i još povečali kvalitetu proizvoda odlučili su spužve ostaviti što prirodnije, smeđe boje, koje su cca 40% jače i čvršće od prerađenih-žutih.

Prvo uzgajalište spužva u svijetu
Prvo uzgajalište spužva u svijetu

Takve poluprerađene spužve potpuno su očišćene od kamenčića i školjki koje u njima žive, a svojstva i kvaliteta nije uništena nepotrebnim izbjeljivanjem koje samo zbog izgleda narušava kvalitetu ovog savršenog prirodnog proizvoda. Tim načinom prerade ostvarili su dugotrajnost, kvalitetu i čvrstoću spužve sa još više molekularnog joda u sebi.

Spužve Volo mogu se kupiti u DM prodavaonicama širom države, a od nedavno imaju i web shop