Na koje sastojke trebate pripaziti ako imate problematičnu kožu?

| Beauty |

 

Instagram/@marianna_hewitt

Ako se borite s problematičnom kožom, važno je pronaći šminku na koju koža neće loše reagirati.

Osobe s problematičnom kožom trebaju posebno paziti na šminku koju koriste, odnosno izbjegavati sastojke koji uzrokuju pojavu prištića.

Popularnost nekog brenda ne znači puno ako proizvod nije prikladan za vašu kožu, a s obzirom na to koliko skupa šminka može biti, ne želite trošiti novac na formule zbog kojih vam se na koži pojavljuju prištići, a ponekad i cistične akne.

U nastavku vam donosimo 3 najčešća sastojka koji uzrokuju pojavu prištića i akni.

Silikon
Silikon je sastojak koji bi trebali izbjegavati, posebno ako se nalazi u tekućem puderu, u koji se često dodaje kako bi proizvod dobio glatku, vodootpornu formulu. Silikoni mogu biti dehidrirajući i začepiti pore, a sastavni i hidratizirajući sastojak koji biste trebali potražiti, umjesto toga, trebala bi biti hijaluronska kiselina.

Ulja
Još jedan sastojak koji trebate izbjegavati je ulje. To uključuje bademovo, avokado i poznato kokosovo ulje koje se nalazi u puno prirodnih proizvoda na tržištu. Samo zato što su prirodni ne znači da ne mogu nanijeti štetu.Ova su ulja izrazito komedogena pa ih je potrebno izbjegavati, ako imate kožu sklonu aknama.

Mirisi
To se zaista odnosi na sve umjetne mirise dodane šminki, ali posebno trebate obratiti pozornost na benzaldehid .Benzaldehid je umjetni miris koji neki proizvođači šminke koriste kao i kod drugih mirisa, a oni mogu začepiti vaše pore. Ako imate osjetljivu ili aknama sklonu kožu, trebali biste izbjegavati sve mirise jer oni jako iritiraju i mogu izazvati pojavu alergija i akna.