Na koje načine možete koristiti rižinu vodu u njezi kose?

| Beauty |

 

Instagram

Vodu u kojoj ste kuhali rižu nipošto ne bacajte jer obiluje hranjivim sastojcima koje treba vaša kosa.

Postoje brojne prirodne metode za postizanje sjajne i blistave kose - od masiranja vlasišta ricinusovim uljem do tretmana sirovim jajetom. Jedna manje poznata, no izuzetno učinkovita metoda je ispiranje kose rižinom vodom, odnosno vodom u kojoj smo kuhali rižu.

Ispiranje rižinom vodom ili maska od rižine vode su jako popularni proteinski tretmani za kosu. Riža ima otprilike 14 do 16 posto proteina, a oni su preveliki da bi prodrli u dlaku te se zadržavaju na površini, stvarajući omotač koji je štiti od pucanja, ali i stvara barijeru zbog koje druge njegujuće stvarčice ne mogu prodrijeti do nje.

Pexels

Postoje desetine načina da se pripremi i koristi rižina voda za kosu, a najjednostavniji način je ponekad i najbolji. U posudu ulijte pola litre vode, te dodajte 100 g riže, promiješajte i ostavite da odstoji pola sata. Zatim procijedite i vodu iskoristite za njegu kose, a rižu možete skuhati i pojesti. Ovako pripremljena rižina voda možete se čuvati u zatvorenoj staklenci u hladnjaku tjedan dana.

Rižinu vodu najbolje je koristiti na opranoj kosi, poslije šamponiranja, a prije regeneratora. Prvi put je možete držati desetak minuta prije nego je isperete hladnom vodom pa kasnije produžavati tretman po potrebi.