Možete li postati imuni na svoju rutinu njege kože?

| Beauty |

Instagram/@camilacoelho

Ako vam se ikada desilo da se namažete potpuno novim serumom i to postane ljubav na prvu primjenu, gdje formula čini čuda za vašu kožu, a nakon nekoliko mjeseci religioznog korištenja vaša koža postepeno gubi sjaj, niste jedini.

Dermatolozi ističu da je moguće da neki sastojci u vašim proizvodima za njegu kože s vremenom postanu slabiji, odnosno da razvijete toleranciju na njih.

Kada se to dogodi, tijelo može mijenjati signalne putove na molekularnoj razini te tako smanjiti učinkovitost nekog proizvoda.

Naime, postoji mnoštvo faktora koji mogu objasnite zašto proizvod postaje manje učinkovit.

Najsnažniji odgovor na proizvod uvijek dobivate neposredno nakon prve uporabe, a to znači da će proizvod s vremenom, iako i dalje radi, davati manje vidljive rezultate.

Također, kako se godišnja doba mijenjaju vaša koža postaje suha, a vašim serumima i losionima sve je teže kretati kroz mrtve stanice kože.

Promjene u vašem vanjskom okruženju, poput povećane izloženosti cigaretnom dimu, kućnim kemikalijama ili suncu, mogu povećati štetu uzrokovanu slobodnim radikalima na vašoj koži.

Zbog toga vaši proizvodi za njegu kože moraju raditi dvostruko, pa vam čini se da dobivate manje odgovora.

Kada biste trebali napraviti promjenu u svojoj rutinu njege kože?

Svoju skincare rutinu trebali biste mijenjati kako se mijenjaju godišnja doba.

To uključuje prelazak sa seruma na losione ili s losiona na kreme tijekom suših zimskih mjeseci.

U skladu s tim, ako u svoju skincare rutinu dodajete novi proizvod, trebali biste biti svjesni da neki sastojci iz proizvoda stvaraju lošu kombinaciju s drugima.

Kako osigurati da vaši proizvodi dulje ostanu učinkoviti?

Trebali biste raditi piling jednom ili dva puta tjedno kako bi uklonili slojeve mrtvih stanica kože i omogućiti aktivnim sastojcima da prodru dublje.

Svakodnevno biste trebali uklanjati šminku s lica i temeljno čistiti lice prije nanošenja bilo čega na lice, kako biste postigli najbolje rezultate.

Također, važno je boriti se protiv oštećenja slobodnih radikala jer ona mogu usporiti obnavljanje stanica kože, što rezultira suhom kožom s povećanim sitnim linijama i borama.

Kao i uvijek, tijekom cijele godine važno je nanositi kremu širokog SPF spektra, s faktorom 30 ili više.

Imajte na umu da određeni sastojci s vremenom mogu postati manje učinkoviti zbog destabilizacije, odnosno zbog otvaranja i zatvaranja ambalaže svaki dan, zato izbjegavajte ostavljati svoje bočice u vlažnim kupaonicama.

S vremenom se, ovisno o načinu skladištenja proizvoda, aktivni sastojci mogu odvojiti ili razgraditi, zato uvijek čuvajte proizvode na hladnom i suhom mjestu te ih odmah nakon uporabe zatvorite.

Ono što je najvažnije, uvijek se posavjetujte s dermatologom ako imate pitanja o svojoj skincare rutini. Liječnik će vašu rutinu njege kože usmjeriti kroz individualizirani pristup koji najbolje odgovara svim vašim potrebama.