Možemo li kontrolirati svoj apetit?

| Beauty |

Višak proteina u vašem organizmu šalje poruku mozgu da prestane s jelom. Robert Atkins, tvorac čuvene visokoproteinske dijete vjerovao je da smanjenje unosa ugljikohidrata sprječava šećer da se metabolizira u masne naslage dok višak proteina tjera bubrege da više rade i samim tim troše više kalorija. Doduše, jedina veza koja je do sad dokazana je da proteini i kod ljudi i kod životinja smanjuju apetit i kontroliraju glad.

Ranija istraživanje koje su rađena u Americi pokazala su da ćete smršavjeti čak i ako povećate unos proteina, a ne smanjite unos ugljikohidrata. Da bi potvrdili svoje stavove, znanstvenici su hranili miševe visokoproteinskom prehranom i mjerili su promjene u metabolizmu. Došli su do otkrića da takav način prehrane dovodi do pojačanog lučenja glukoze u tankim crijevima što šalje signal prvo jetri, a onda i mozgu da kontrolira apetit zbog čega su miševi jeli manje,a isti sistem prati i čovjekov metabolizam. 

Blagodati proteina idu i dalje od toga. Mozak i neuroni su napravljeni zapravo od masti, ali međusobno komuniciraju putem proteina. Hormoni i enzimi koji izazivaju kemijske promkene i kontroliraju sve procese unutar organizma su također izrađeni od proteina. Ugljikohidrati koji su zapravo glavni izvor energije potrebne mozgu mogu vas učiniti umornima i gladnima jer povećavaju razinu amino kiseline, triptofana, koji smiruje organizam. Proteini s druge strane potpomažu lučenju noradrenalina i dopamina koji održavaju budnost i potiču aktivnost. Međutim nisu sve visokoproteinske namirnice iste te stoga nutricionisti preporučuju mliječne proizvode s malim udjelom masti, mahunarke, ribu, piletinu i bobičasto voće kao najbolje izvore proteina. Proteini su također i hrana za mišiće pa ih je preporučljivo unositi što više dok trenirate.