Može li se vaša koža naviknuti na neki proizvod?

| Beauty |

instagram/@k.els.e.y

Ako ste ikad otkrili proizvod za koji smatrate da je sveti gral za svoju kožu, vjerojatno znate euforični osjećaj koji je nakon toga uslijedio. Jednom kada pronađete takav proizvod svima prepričavate kako je on zaslužan za vaš blistav ten i kako ga koristite barem jednom dnevno te da vaša koža nikad nije izgledala i osjećala se bolje.

No, jeste li čuli one tvrdnje da se vaša koža, u potpunosti, može naviknuti na neki proizvod, a jednom kada ga prestanete koristiti, pa čak i na dan ili dva, vaš koža će loše reagirati?

Je li uopće moguće da se vaša koža previše navikne na neki proizvod?

Odgovor je da, vaša koža se može naviknuti na proizvod, ako ga koristite na dnevnoj bazi.

No, to nije nužno loša stvar. U stvari, to može biti jako pozitivno.

Savršen primjer navikavanja kože na proizvod je ono što se događa kada pacijent počne koristiti derivate vitamina A poput retinola ili retinoida, koji pomažu u ubrzavanju prevrtanja stanica i mogu učiniti kožu suhom, crvenom ili upaljenom prva 2-3 tjedna upotrebe, ali s vremenom nuspojave prestaju i počinje se poboljšavati tekstura, tonus i svjetlina kože.

Proizvodi koji ciljaju određenu problematiku na koži lica, serumi i spot tretmani, ne bi se trebali koristiti na dnevno bazi, već svakih nekoliko dana.

Ako, na primjer, stalno primjenjujemo proizvode za njegu kože koji skidaju prirodna ulja s kože, proizvodnja ulja prijeći će u suvišnu količinu da nadoknadi nedostatak ulja u kožnoj barijeri, pa će nakon prestanka korištenja proizvoda koža biti masnija nego inače.

S druge strane, nije sjajna ideja prestati upotrebljavati dnevni i noćnu hidratantnu kremu koja djeluje poput „štita“ za vašu kožu.

Koristite ovlaživače za učvršćivanje aktivnih sastojaka i hidrataciju i blokiranje štetnih agresora. Čak i ako koža ne izgleda suho, i dalje joj je potreban taj sloj zaštite.

Njega kože trebala bi biti dosljedan režim i dio vaše svakodnevne wellness rutine. Koža se može naviknuti na proizvode, ali sve dok vidite rezultate koji vas zadovoljavaju i ispunjavate  vaše ciljeve, nemojte uklanjati svoj najdraži proizvod iz upotrebe. Njega kože je poput pranja zuba, morate ju raditi svaki dan ili ćete početi primjećivati pogoršanje stanja.