Make-up savjeti za osjetljivu kožu

| Beauty |

Instagram/@yuliagorbachenko

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na vanjske podražaje.

Ako imate osjetljivu kožu i napravite jedan pogrešan potez, dobit će reakciju. S obzirom na sve make-up i skincare proizvode koji se danas nalaze na tržištu izrazito je važno paziti što nanosite na svoje lice.

Kada je u pitanju šminka nikada ne znate kako će vaša koža reagirati.

No, postoje mjere predostrožnosti , a u nastavku možete pročitati savjete kako bi spriječili neželjene rekcije.

Priprema kože je najvažniji korak

Ako imate vrlo osjetljivu kožu, morate je dobro hidratizirati. To nadilazi mazanje hidratantnom kremom. Predlaže se da svoju kožu prije nanošenja kreme poprskate termalnom vodom koja umiruje i liječi nadraženu kožu i to izravno tamo gdje namjeravate nanijeti šminku. Uz pomoć termalne vode možete zaustaviti isparavanje vode i povećati hidrataciju kože na prirodan način, ali je važno zaključati ju u kožu uz kremu.

Mineralna i organska šminka nisu uvijek bolje

Iako svi pretpostavljamo da će šminka s oznakom "sve prirodno" automatski umiruje osjetljivu kožu, važno je pažljivo pogledati sastojke. Ako ona sastoji puno parfema i tri, četiri, pet ili više konzervansa, to više nije sigurna opcija.

Kompaktna šminka općenito je sigurnija

Stick ili kompaktne formule lakše je stvoriti bez previše konzervansa, jer ne sadrže vodu u kojoj se nalaze bakterije. Zato je ona generalno bolja opcija za ljude s osjetljivom kožom od tekućih formula.

Obratite pažnju na datum isteka

Često zanemareni element ambalaže kozmetičkih proizvoda je maleni simbol koji vam kaže "6M“ ili "12M" što označava rok trajanja, odnosno mjesece, od otvaranja proizvoda. Obratite pažnju na rok trajanja i obavezno zamijenite svoju šminku kada ona istekne. Ovaj korak je sasvim jednostavan, ali jako važan važno je.

BB krema umjesto tekućeg pudera

Pigmenti u proizvodima povećavaju suhoću kože. Budući da BB krema sadrži manje pigmenata od tekućih pudera ona učinkovitije obavlja posao kod suhe i osjetljive kože. Još jedan veliki savjet je da koristite puder štedljivo jer on, također, isisava vodu iz kože što može pogoršati osjetljivost. Ako se oslanjate na puder, prije nanošenja budite sigurni da koristite minimalnu količinu.

Izbjegavajte lateks u spužvicama za nanošenje tekućih proizvoda

Svi volimo spužve za nanošenje pudera jer one površinu ostavljaju glatko. No, morate biti svjesni sastava svoje spužvice. Važno je izbjegavati uobičajeni alergen lateks, za koji većina nije svjesna da je na njega alergična, a koji može potaknuti atopijski dermatitis.

Visoko pigmentirana šminka vjerojatnije će izazvati reakciju

Sjenila za oči sadrže puno pigmenata. Ako nanosite više boja, lakše ćete izazvati alergijsku reakciju.  Isto vrijedi i za ruževe koji su svijetlo crvene i duboke ljubičaste boje. Puno pigmenta isušuje vašu kožu i usne i zato je važno izbjegavati ih ako imate osjetljivu kožu.