10 trikova koji će održati kosu čišćom i odgoditi pranje

| Beauty |

 

Njegovana, zdrava i čista kosa koja se sporije masti uz 10 savjeta postat će realnost. 

1. Posvetite vrijeme ispiranju (i učinite to s gotovo hladnom vodom)

Dobro ispiranje kose jedno je od najvažnijih pravila kako je održati čistom i svježom što duže. Umjesto da isperete kosu toplom vodom učinite to s mlakom (gotovo hladnom vodom). Hladna voda će instantno učiniti vašu kosu sjajnijom (hladna voda zatvara kutikulu vlasi), a istovremeno će ovaj tik s hladnom vodom i  smanjiti razine lučenja sebuma te će kosa duže ostati svježa.

2. Trik s fenom

Dok sušite kosu fenom isprekidajte sušenje toplim zrakom s par ''naleta'' hladnog zraka. Hladni zrak podignuti će kosu od tjemena i dati vam dodatni volumen. Samim time što kosa nije slijepljena s tjemenom ostat će duže čista.

3. Češljajte kosu od sredine vlasi prema dnu

Između pranja kose bitno je znati kako se počešljati. Nemojte kosu češljati od korijena prema dnu jer ćete masnoću i ulja koja se nalaze na tjemenu samo proširiti po cijeloj kosi te će masnoća biti vidljivija. Kosu češljate od sredine vlasi prema dnu kako bi je raspetljali.

4. Redovito čistite četke i uređaje za oblikovanje kose

Čišćenju vjerojatno ne posvećujete dovoljno vremena međutim vrlo je bitno. Osim pranja četki i češljeva za kosu jednako je bitno očistiti i peglu za kosu, figaro ili bilo koje drugo pomagalo kojim se služite. Najbolji način da ih očiste je s vatom navlaženom u alkoholu koji će osim čišćenja isto i dezinficirati peglu za kosu ili figaro. Četke i češljeve za kosu na kojima se najviše nakuplja prašine i ostataka prljavštine s kose najbolje je oprati u vodi s blagim šamponom.

5. Nemojte spavati s raspuštenom kosom

Još jedna bitna preporuka je da prije spavanja lagano zavežete i skupite kosu. Spuštena kosa brže se prlja pogotovo tijekom noći kada je trljamo o jastuk. Ako imate masniju kožu bitno je spriječiti kontakt kose s licem te je stoga uklonite što dalje od lica.

Pinterest

6. Isperite kosu destiliranom ili prethodno prokuhanom vodom

Ovaj savjet posebno je bitan za sve koji imaju masnu kosu. Osim što ova vrste voda neće nadražiti tjeme jer ne sadrži dodatne minerale i klor, također će prevenirati prebrzo stvaranje masnoće. Ako se pridržavate ovog pravila kroz kraći period vremena tjeme će početi proizvoditi manje masnoće i  potaknuti staničnu regeneraciju. Dovoljno je da završno isperete kosu s destiliranom vodom i za to bi vam trebalo biti dovoljno do pola litre vode.

7. Šamponirajte dvaput (samo u ovim slučaju)

Ako vaš šampon dovoljno zapjeni da ste u mogućnosti zapjeniti cijelu kosu za vrijeme prvog šamponiranja, nemojte kosu opet šamponirati. Šamponi isušuju kosu te će tjeme prirodno proizvoditi više sebuma. Ako na kosu nanosite mnogo proizvoda za stiliziranje i šampon se ne zapjeni dovoljno za vrijeme prvog pranja, ipak je operite dvaput. Prvo pranje isprat će sve nanesene proizvode, a drugo će je dubinski očistiti.

8. Pažljivo s proizvodima koje koristite

Nanošenje previše proizvoda učiniti našu kosu težom i samim time se brže masni, no to svi znamo. Postoji jedna stvar koju mnogi zanemaruju, a to je korištenje proizvoda koji nisu prikladni za vaš tip kose i koji je mogu oštetiti. Dobro pročitajte na svakom proizvodu kako se primjenjuje i za koji tip kose je napravljen.

9. Hrana koju trebate izbjegavati

Sva masna hrana pridonosi ubrzanom stvaranju sebuma te bi je trebali izbjegavati. Također bilo bi pametno smanjiti i unos šećera jer šećer smanjuje razine vitamina E u krivi koji je neophodan za zdrav rast kose.

10. Koristite šampon bez parabena

Osim parabena trebalo bi izbjegavati i šampone koji sadrže silikone. Prisutnost parabena i silikona ubrzavaju prljanje i mašćenje kose.