Koliko šalica kave dnevno vi pijete?

| Beauty |

Ispijanje četiri šalice kave dnevno povećava rizik od prerane smrti, ali samo ako ste mlađi od 55 godina, upozoravaju znanstvenici. Otkriveno je kako konzumiranje 28 šalica kave tjedno za 50 posto povećava rizik od prerane smrti kod mlađih ljudi. Do otkrića je došlo nakon velike studije o američkom načinu života, u kojoj je sudjelovalo 43.727 osoba u dobi od 20 do 87 godina. Američki znanstvenici posumnjali su da pretjerano konzumiranje kave može negativno utjecati na metabolizam. Tome može doprinijeti i "genetska ovisnost o kavi", koja se javlja kod pojedinih osoba. 

Gotovo 2.500 smrtnih slučajeva u 16-godišnjem istraživanju povezano je s kavom. Od toga je trećina uzrokovana oboljenjima srca i arterija. Sudionici istraživanja koji su pili više kave su pretežno bili i pušači te su imali slabije srce i pluća. Rizik od smrti kod ljudi, mlađih od 55 godina, koji piju više od 28 kave tjedno povećava se za 56 posto, navodi se u izvještaju lista Mayo Clinic Proceedings. 

Naravno američka kava je drugačija, odnosno slabija od one koju mi konzumiramo te je iz tog razloga oni toliko piju, ali poanta ovog istraživanja je da ne treba pretjerivati u ničemu. Koliko vi kave dnevno popijete i hoće li vas ovo istraživanje navesti na promjenu dnevne rutine?