Koliko ispadanja kose se smatra "normalnim"?

| Beauty |

cosmopolitan.com
cosmopolitan.com

 Zovite nas paranoičnima, ali konstantno živimo u strahu od gubitka kose. Kako i nećemo kad nas ogroman grumen u odvodu prestraši svaki put nakon pranja kose? Ili šaka puna vlasi nakon što prođemo rukom kroz kosu nakon tuširanja? Ako imate slične brige na pameti, na pravom ste mjestu! Kako bismo si olakšali muke jednom zauvijek, odlučili smo da je vrijeme da napokon otkrijemo: "Koliko se gubitka kose smatra normalnim?".

Stručnjaci kažu da svi ljudi izgube između 80 do 100 vlasi dnevno! Da malo bolje pojasnimo, to znači da je u svako vrijeme čak 10% naše kose u fazi "otpadanja" - i stručnjaci tvrde da je to sasvim normalno. 7

kosa
Sanjate o dugoj kosi?

 Iako može doći do sitnih varijacija u broju, ovisno o sezoni u kojoj se nalazimo, ovo je okvirna brojka koja se smatra normalnom. Svako jače ispadanje kose obično iza sebe ipak nosi neko bolje objašnjenje od "promjene sezone". Ako pak smatrate da gubite više od normalne količine i ne primjećujete razlike u opadanju unutar 2 mjeseca, stručnjaci kažu da je vrijeme za detaljnije istraživanje.

Razlozi gubitka kose mogu biti: niža razina željeza u krvi, loša prehrana s manjkom proteina, hormonalni problemi ili visoka razina stresa. Ako primjećujete jače opadanje kose, prvo što morate napraviti jest popraviti prehranu i smanjiti level stresa. Za svaki vidljiviji napredak na kosi potrebno je između 16 do 20 tjedana. Drugim riječima, budite strpljivi!