Koliko čokolade godišnje pojedemo?

| Beauty |

Čokolada
Čokolada

Imate jedan od "onih" dana? Pojedete keks. U ljubavi je krenulo nizbrdo? Čokolada bi trebala pomoći. Sami ste ili vam je dosadno kod kuće? Popijete čašu vina i pojedete veliki sladoled... Zvuči vam poznato? Ako imate ovakve navike, onda definitivno niste sami. Ništa nas ne tjera da jedemo slatkiše kao stresne situacije. Stručnjaci su došli do podatka da se u proteklih 50 godina potrošnja obrađenog šećera udvostručila. Svatko od nas, podaci su istraživača, sada pojede godišnje gotovo 11 kilograma čokolade.

Čokolada
Čokolada

Međutim, daleko od toga da nam čokolada, odnosno slatkiši općenito, mogu pomoći da se oslobodimo stresa. Zapravo šećer jedino može pomoći da se još više uspaničimo i postanemo nervozniji. I to nije sve. Prema izvještajima humanitarne organizacije "Hrana za mozak", koju čini grupa lječnika, znanstvenika, nutricionista, psihijatara i psihologa, koji zagovaraju postojanje veze između hrane i mentalnog zdravlja, postoji korelacija između promjena u ponašanju svakoga od nas zavisno o razini šećera u našoj krvi.

"Loše stanje sa šećerom u krvi često je najveći pojedinačni faktor u uzrokovanju promjena raspoloženja, depresije, tjeskobe i razdražljivosti kod ljudi. Nakon što unesemo ogromne količine šećera u svoj organizam to smanjuje našu sposobnost da se nosimo sa stresom", tvrdi Deborah Colson iz ove organizacije. Jedete li i vi slatko kad ste pod stresom?